Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Basisgids voor fiets- & kettingreiniging

Zoals bij alle fietsen, moeten e-bikes regelmatig worden schoongemaakt om de aandrijflijn goed te laten werken en om de levensduur van de fiets te verlengen. Regen, vuil, strooizout en modder kunnen de ketting na verloop van tijd beschadigen en als je je fiets en ketting regelmatig schoonmaakt, blijft je fiets veilig en goed rijden.

Houd de fiets rechtop als de fiets nat is of wordt schoongemaakt. De componenten zijn ontworpen om vocht van boven naar beneden af te voeren en als je de fiets op zijn kop zet om hem schoon te maken, kan vochtschade ontstaan en vervalt de garantie.

Hulpmiddelen voor het schoonmaken van fietsen zijn verkrijgbaar bij veel fietsenwinkels en online. Vraag je plaatselijke fietsenwinkel om advies zodat je het beste kettingsmeermiddel voor je specifieke fiets en je gebruiksomstandigheden krijgt.

Je hebt nodig:

 • Een paar schone katoenen lappen,
 • Warm water,
 • Niet-bijtend, biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel,
 • Fietsontvetter,
 • Fietskettingsmeermiddel en

eventueel:

 • Een fietsstandaard of een vriend om de fiets vast te houden,
 • Nitril handschoenen,
 • Een grondzeil.
 1. Schakel de fiets uit. Houd de MODE-knop ingedrukt om de fiets uit te schakelen, schakel de accu uit en verwijder deze. Houd MODE nogmaals even ingedrukt om de restspanning te ontladen.
 2. Veeg het fietsframe schoon. Gebruik een schone doek en warm water (eventueel: schoonmaakmiddel) om het frame schoon te vegen. Zorg ervoor dat er geen water in de elektronische componenten (zoals stekkers, de regeleenheid, accu, enz.) komt, omdat dit schade kan veroorzaken.

  Opmerking: Spuit niet met een krachtige straal water/vloeistof op de fiets of elektrische onderdelen. Dompel elektrische componenten nooit onder in water of vloeistof.  
 3. Breng ontvetter aan op een schone doek (en niet direct op de ketting). Voorkom dat er ontvetter op het frame of andere componenten terechtkomt.
  Degreaser.png
 4. Gebruik de doek om ontvetter op de ketting aan te brengen. Houd de doek om het onderste deel van de ketting tussen de onderkant van het voorste kettingblad en de derailleur (zoals hieronder weergegeven). Zorg ervoor dat de ontvetter op de doek de ketting raakt.
 5. Draai de pedalen achteruit en laat de hele ketting door de ontvetter op de doek schuiven totdat elke schakel schoon is.
  Chain through rag.png
 6. Wacht tot de ketting volledig droog is. Wacht lang genoeg om ervoor te zorgen dat er geen vloeistof achterblijft in de kleine holtes tussen kettingonderdelen in de schakels.

  Opmerking: Door aanbrengen van kettingsmeermiddel op een natte ketting kunnen er vloeistofresten opgesloten blijven tussen kettingdelen (buitenschalmen, pennen en rollen), wat kan leiden tot voortijdige slijtage van onderdelen. Ontvetter is goed voor een snelle kettingreiniging, omdat het sneller verdampt dan water en andere vloeistoffen.
 7. Breng fietskettingsmeermiddel aan op elke schakelrol van de ketting volgens de instructies van de fabrikant.
  Apply lubricant.png
 8. Zet de fiets op de standaard zodat het achterwiel van de grond komt. U kunt de fiets ook in een fietsstandaard zetten of een vriend(in) het stuur stevig laten vasthouden zodat het achterwiel van de grond komt.
  Prop the bike.png
 9. Draai de pedalen vooruit en schakel gelijktijdig door alle versnellingen.
  Turn pedal.png Shift through gears.png
 10. Verwijder overtollig kettingsmeermiddel met een schone doek.

  Opmerking: Overtollig kettingsmeermiddel op de buitenschalmen kan vuil en modder aantrekken. Houd het smeermiddel alleen op de inwendige onderdelen (pennen en rollen).
 11. Droog de fiets. Gebruik een schone doek om de fiets te drogen. Stal de fiets binnenshuis op een droge plaats, zodat de fiets volledig kan drogen.
 12. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.

Bekijk onze Drie sneltips voor roestpreventie op E-bikes op The Scenic Route voor meer tips over het schoonmaken van je fiets, of klik HIER voor tips om je fiets schoon te houden na het fietsen in verschillende weersomstandigheden.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan je fiets te laten reinigen en inspecteren door een gerenommeerde fietsenmaker.

 • Was this article helpful?