Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Gids voor afstelling van de derailleur

De derailleur is een fietsonderdeel dat de ketting van het ene tandwiel naar het andere verplaatst wanneer de versteller wordt bediend terwijl de berijder trapt.

Als de tandwielen of ketting erg vuil, vettig of kleverig zijn, kan dat het schakelen van de versnellingen hinderen. Bekijk het artikel en de instructievideo voor de basisreiniging van fietskettingen  HIER.

Als de ketting van de cassette loopt, of de fiets luidruchtig of onnauwkeurig schakelt, wordt een derailleurafstelling aanbevolen.


Je hebt nodig:

 • Phillips-kruiskopschroevendraaier
 • Een vriend om de fiets vast te houden
 1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
 2. Inspecteer de derailleur. Kijk naar de derailleur, die zich bij het achterwiel bevindt, en kijk of deze recht onder het versnellingstandwiel staat, waarop de versteller is ingesteld. Opmerking: In de 7e versnelling moet de ketting om het kleinste tandwiel liggen. In de 1e versnelling moet de ketting om het grootste tandwiel liggen.
  Look at Derailleur.jpg

  Als de derailleur of derailleurhanger verbogen is, zodat deze niet recht onder een specifiek versnellingstandwiel hangt, breng de fiets dan voor reparatie naar een gerenommeerde fietsenmaker of neem contact op met Rad Power Bikes Productondersteuning voor hulp.

 3. Ondersteun de fiets zodat het achterwiel vrij kan draaien.  Laat een vriend de fiets zo op de standaard houden, dat het achterwiel van de grond komt.
 4. CKlik op een kopje hieronder.  Klik op een kopje hieronder dat het beste past bij het probleem dat je ondervindt en volg de bijbehorende stappen om de derailleur af te stellen.

De ketting loopt van de cassette

Probleem: De slag van de derailleur is te groot.

Oplossing: Stel de schroeven voor de binnenste en buitenste begrenzing af.

Afstelstappen:

 1. Stel de begrenzingsschroeven van de derailleur af.. Zoek de begrenzingsschroeven aan de achterkant van de derailleur. De derailleur is gemarkeerd met een H (buitenste grens) of een L (binnenste grens) bij de schroeven. Deze worden gebruikt om het bereik van de derailleurbeweging over de cassette te begrenzen.
  Derailleur limit screws labeled.jpg
  1. Als de ketting van het kleinste tandwiel loopt: Draai de cranks vooruit en schakel naar de 7e versnelling (de ketting moet op het kleinste tandwiel lopen). Gebruik een Phillips-kruiskopschroevendraaier om de buitenste begrenzingsschroef (H) rechtsom te draaien, totdat de ketting op het bovenste derailleurwieltje recht onder het kleinste tandwiel is uitgelijnd. Use a Phillips head screwdriver to turn the higher limit screw clockwise to tighten, until the chain on the upper jockey wheel is aligned directly under the smallest cog.   
  2. Als de ketting van het grootste tandwiel loopt: Draai de cranks vooruit en schakel naar de 1e versnelling (de ketting moet op het grootste tandwiel lopen). Gebruik een Phillips-kruiskopschroevendraaier om de binnenste begrenzingsschroef (L) rechtsom te draaien. Dit zal de derailleur in de richting van de cassette verplaatsen. Draai de schroef totdat de ketting op het bovenste derailleurwieltje recht onder het grote tandwiel is uitgelijnd Turn until the chain on the upper jockey wheel is aligned directly underneath the large cog.
 2. Schakel tussen alle versnellingen om de afstelling te controleren. Draai de cranks met één hand vooruit en schakel tegelijkertijd door de versnellingen. Controleer of de derailleur de ketting soepel naar elke versnelling beweegt.
 3. Herhaal de afstelling. Pas de binnenste of buitenste begenzingsschroeven aan totdat de ketting niet langer van de tandwielen loopt. br>
  Als het probleem is verholpen, plaats dan de accu weer en maak een proefrit met de fiets.

  Als het probleem blijft optredenna afstelling van de derailleur, raadpleeg dan een gerenommeerde fietsenmaker of Rad Power Bikes Productondersteuning.

Luidruchtige schakelgeluiden of over tandwielen springende ketting

Probleem: Verstellerkabel mogelijk te strak gespannen.

Oplossing: Zet de verstellerkabel slapper.

Afstelstappen:

 1. Schakel de 7e versnelling in. Draai de cranks vooruit en schakel naar de 7e versnelling, zodat de ketting op het kleinste tandwiel loopt.
 2. Draai de kabelstelschroef op de derailleur terug. Draai de stelschroef op de derailleur 1/2 tot een hele sla rechtsom om de kabel losser te zetten
  Pic 1.png
 3. Schakel tussen alle versnellingen om de afstelling te controleren. Draai de cranks met één hand vooruit en schakel tegelijkertijd door de versnellingen. Controleer of de derailleur de ketting soepel naar elke versnelling beweegt.
 4. Herhaal de afstelling. Draai de stelschroef telkens 1/2 tot een hele slag per keer en test het schakelen.

  Als het probleem is verholpen, plaats dan de accu weer en maak een proefrit met de fiets.  

  Als het probleem blijft optredenna afstelling van de derailleur, raadpleeg dan een gerenommeerde fietsenmaker of Rad Power Bikes Productondersteuning.

Ketting verspringt te langzaam over de tandwielen

Probleem: Verstellerkabel mogelijk te los gespannen.

Oplossing: Zet de verstellerkabel strakker.

Afstelstappen:

 1. Schakel de 7e versnelling in. Draai de cranks vooruit en schakel naar de 7e versnelling, zodat de ketting op het kleinste tandwiel loopt.
 2. Draai de stelschroef van de verstellerkabel uit. Draai de stelschroef op de derailleur 1/2 tot een hele slag linksom.
  Pic 1-1.png
 3. chakel tussen alle versnellingen om de afstelling te controleren. Draai de cranks met één hand vooruit en schakel tegelijkertijd door de versnellingen. Controleer of de derailleur de ketting soepel naar elke versnelling beweegt.
 4. Herhaal de afstelling. Draai de stelschroef telkens 1/2 tot een hele slag per keer en test het schakelen. Draai de stelschroef niet te ver linksom, anders komt de stelschroef uit het schroefdraadgat.

  Als het probleem is verholpen, plaats dan de accu weer en maak een proefrit met de fiets.

  Als het probleem blijft optreden na afstelling van de derailleur, raadpleeg dan een gerenommeerde fietsenmaker of Rad Power Bikes Productondersteuning.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren door een gerenommeerde fietsenmaker.

 • Was this article helpful?