Je fiets afstellen voor je veiligheid en comfort
Alle e-bikes van Rad Power Bikes zijn uitgerust met een verstelbare zadelpen en de meeste modellen hebben een verstelbaar zadel en stuur. Het is belangrijk om de fiets af te stellen op de comfortwensen en postuur van de berijder om een comfortabele en veilige rit te garanderen.
Volg de onderstaande stappen om je fiets comfortabel en veilig af te stellen. De onderstaande stappen gelden voor de meeste modellen. Klik hier voor gedetailleerde informatie over je model, om de laatste versie van de gebruikershandleiding van je fiets te downloaden of om de montagevideo van je fiets te bekijken. .
De volgende stappen zijn cruciaal voor het comfort en je veiligheid en moeten worden uitgevoerd voordat je voor het eerst op de fiets gaat fietsen. We raden je aan een professionele fietsenmaker te raadplegen die gespecialiseerd is in het op maat afstellen van fietsen.
Benodigd gereedschap:
- Een set inbussleutels van 3 tot 6 mm
- Een momentsleutel met een set inbusbits
Opmerking: Onderdelen kunnen afwijken (type boutkop) en/of ander gereedschap vereisen. Gebruik passend en geschikt gereedschap voor de bouten. Zorg ervoor dat het gereedschap stevig in de boutkop wordt gedrukt en draai langzaam om beschadiging te voorkomen.
Klik op een kopje hieronder en volg de stappen om je fiets aan te passen.
Zadelhoek afstellen
Veel fietsers geven er de voorkeur aan dat het zadelvlak ongeveer evenwijdig aan de grond staat en de zadelklem zich ongeveer in het midden van de zadelbeugels bevindt.
Hoek en horizontale stand van het zadel verstellen:
- Draai de klembout onder het zadel iets los. Gebruik een inbussleutel die precies in de boutkop op je fiets past. De bout alleen losdraaien en niet verwijderen.
- Zadel afstellen. Schuif het zadel naar achteren of naar voren en kantel het in de gewenste stand binnen de limietmarkeringen op de zadelbeugels. Overschrijd de limietmarkeringen die in de zadelbeugels zijn geëtst, niet.
- Klembout van het zadel vastdraaien. Zorg ervoor dat het bovenste deel van de zadelklem zich precies boven het onderste deel bevindt, zodat de klembout de klem goed op de beugels vastklemt. Houd het zadel in de gewenste stand (of laat een vriend je helpen het op zijn plaats te houden) en draai m.b.v. een inbussleutel de klembout van het zadel vast met het voorgeschreven aanhaalmoment dat in je gebruikershandleiding staat.
Opmerking: Het standaard zadel dat op de RadRunner- en RadRunner Plus-modellen wordt geleverd, heeft een vaste verbinding tussen de zadelpen en het zadel, die daarom niet op de hierboven beschreven manieren verstelbaar is.
Een losse zadelklem of zadelklembout kan ertoe leiden dat je de controle over de fiets verliest met het risico op een ongeval, schade aan de fiets/eigendommen, ernstig of fataal letsel. Zorg ervoor dat je voor het eerste gebruik de klembout van de zadelklem goed vastdraait. Controleer regelmatig of de klembout van het zadel goed is vastgedraaid en of de klem goed vastzit op de zadelbeugels.
Zadelhoogte afstellen
De ideale zadelhoogte zorgt voor een comfortabele zitpositie en het beste traprendement. Als je op het zadel zit en de bal van de voet rust op het pedaal in de onderste stand, moet het been bijna volledig gestrekt zijn met een iets gebogen knie. Het zadel mag nooit zo hoog zijn dat de fietser zijn benen volledig moet strekken of zijn heupen heen en weer over het zadel moet bewegen tijdens het trappen om de onderste stand van de pedaalslag te bereiken.
Afhankelijk van de voorkeur, de vaardigheden en de ervaring van de berijder met fietsen en rijden op een e-bike, kan een lagere stand van het zadel, waarbij de berijder een of beide voeten op de grond kan zetten zonder van het zadel af te stappen, veiliger en comfortabeler zijn.
Zadelhoogte afstellen:
- Snelspanner op de zitbuis openen. Klap de hendel van de snelspanner open tot deze ongeveer evenwijdig aan de uitsparing in de klem staat, zoals op de onderstaande afbeelding.
- Hoogte van zadelpen afstellen. Schuif de zadelpen in of uit de zitbuis tot een hoogte die past bij je beenlengte en voorkeur. Zet de zadelpen niet hoger dan tot de markering voor de minimum insteek die op de zadelpen is geëtst.
Als je de zadelpen te ver uittrekt, kan deze breken of losraken onder het rijden, waardoor je een zeer groot risico loopt op ernstig of fataal letsel. Vermijd dit gevaar door je zadelpen ten minste zo ver in de zitbuis te steken dat de markering voor de minimum insteek onzichtbaar blijft.
- Snelspanklem op de zitbuis afstellen. Stel bij opengeklapte hendel, de klemspanning af door de stelmoer tegenover de snelspanhendel te draaien. Test de hendel om er zeker van te zijn dat deze voldoende klemkracht heeft en pas de klemspanning indien nodig aan.
- Snelspanhendel volledig sluiten. De benodigde druk is voldoende als er korte tijd een afdruk in je hand zichtbaar is. In gesloten stand mag het zadel niet omhoog, omlaag, naar links of naar rechts kunnen bewegen. Herhaal stap 3 om zo nodig de klemkracht te verhogen. De klem houdt de zadelpen stevig geborgd en moet goed gesloten zijn.
- Zadelafstelling uitproberen. Herhaal stap 1-4 om de zadelpen zo nodig verder af te stellen.
Stand van het stuur en de remhendels nauwkeurig afstellen
De meeste fietsers vinden het comfortabel als het stuur zo afgesteld staat dat de handvatten en remhendels ongeveer evenwijdig aan de grond staan. Anderen hebben misschien een voorkeur voor een iets naar beneden gekantelde stand van de handvatten en remhendels. Ongeacht je voorkeur, zorg er altijd voor dat je tijdens het rijden, gemakkelijk de remhendels kunt inknijpen.
Kantelhoek van stuur aanpassen:
- Draai de bouten van de bovenste klem op de stuurpen iets los (verwijder ze niet).
- Stel de kantelhoek van het stuur af op een comfortabele hoogte en stand en zorg ervoor dat de afstelling binnen de eventueel aangebrachte markeringen op het stuur blijft. Zorg ervoor dat het stuur gecentreerd is t.o.v. de stuurpenklem en dat het bedieningspaneel gemakkelijk bereikbaar is voor de berijder. Houd het stuur in de gewenste stand.
- Draai de bouten van de bovenste klem op de stuurpen gelijkmatig 1/4 slag per keer kruiselings vast. Draai de bouten vast met het voorgeschreven aanhaalmoment dat in je gebruikershandleiding staat.
Hoek van remhendels aanpassen:
- Draai de klembout aan de onderzijde van de remhendelklem iets los (verwijder deze bout niet).
- Pas de hoek van de remhendel aan en zorg ervoor dat de hendel gemakkelijk bedienbaar is voor de berijder. Houd de remhendel op zijn plaats.
- Draai de klembout van de remhendel vast. Draai de bout vast met het voorgeschreven aanhaalmoment dat in je gebruikershandleiding staat.
- Herhaal de stappen 1-3 bij de andere remhendel.
- Draai het stuur heen en weer en controleer of de remkabels voldoende speling hebben. Het stuur moet volledig naar beide kanten kunnen draaien zonder de kabels strak te trekken.
Zorg ervoor dat alle onderdelen goed zijn vastgedraaid met het aanhaalmoment dat in je gebruikershandleiding staat. Dit is een cruciale veiligheidsstap die je niet mag overslaan. Als je geen momentsleutel hebt of niet over vaardigheden beschikt om de juiste bevestiging van de bouten te controleren, raadpleeg dan een gerenommeerde fietsenmaker voor hulp.