Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

RadRunner Gids voor vervanging van het wieltje in de kettingspanner

In het onwaarschijnlijke geval dat de spanwieltjes in de kettingspanner op je RadRunner beschadigd zijn of wanneer ze zijn versleten door vele kilometers fietsen op je Rad, kunnen die onderdelen worden vervangen door de onderstaande stappen te volgen.

Benodigd gereedschap:

 • Phillips-kruiskopschroevendraaier
 • Een camera
 • Poetspapier of poetsdoeken
 • Nitril handschoenen (eventueel)
 • De vervangende spanwielset voor de kettingspanner die bestaat uit:
  • (2x) Spanwieltjes
  • (4x) Schotelring (voor beide zijden van elk spanwieltje)
  • (2x) Lagerbussen
  • (2x) Schroeven
 1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit en verwijder de accu. Houd de aan/uit-knop even ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  battery_remove_600.gif
 2. Maak een foto van de kettingspanner en de spanwieltjes als hulp bij de latere montage.
  Pulley wheel contents.jpg
 3. Draai de ketting van het kettingblad. Druk de kettingspanner naar de voorzijde van de fiets om ketting ruimte te geven. Pak de ketting met poetspapier vast en draai de ketting voorzichtig van het voorste kettingblad.
  chain_remove_600.gif
 4. Verwijder de spanwielschroeven en de spanwieltjes. Gebruik een kruiskopschroevendraaier om de twee spanwielschroeven (en de twee spanwieltjes) te verwijderen en gooi ze weg.
  pulley wheel hardware.jpgPhillips head.jpg
 5. Verwijder de achterplaat- markeer de stand voor de latere montage - en leg deze opzij.
  plate_remove_600.gif
 6. Bereid de nieuwe spanwieltjes uit de set voor. Maak het spanwiel compleet door een schotelring op de ene kant van het wieltje te plaatsen, de bus door het midden te steken en een schotelring op de andere kant te leggen. Leg ze onder handbereik bij de kettingspanner.
  pulley order.gif
 7. Monteer het complete bovenste spanwieltje als eerste.
  1. Plaats het complete spanwieltje vanaf de fietszijde op de achterkant van het kettingspannerframe waarbij de ketting over de bovenkant en langs de voorkant van het spanwieltje moet lopen.
   Install a pulley wheel stack.jpg
  2. Houd het complete spanwieltje tegen het kettingspannerframe voor het bovenste montagepunt en steek een schroef door het montagepunt in het kettingspannerframe en door het complete spanwieltje om het op zijn plaats te houden.
   Hold the stack against the chain tensioner.jpg
  3. Houd de achterplaat zodanig dat het gebogen uiteinde en de montagegaten op één lijn liggen met die van het kettingspannerframe en draai de schroef in de achterplaat. Draai de schroef met een Phillips-kruiskopschroevendraaier vast.
   Tighten the bolt securely.jpg
 8. Monteer het onderste spanwieltje en zorg ervoor dat de ketting correct wordt geleid.
  1. Plaats het tweede complete spanwieltje tussen het kettingspannerframe en de achterplaat, waarbij de ketting over de bovenkant en langs de achterkant van het spanwieltje moet lopen. Raadpleeg zo nodig de eerder gemaakte foto voor het juiste traject van de ketting.
   Chain on pulley.png
  2. Steek de tweede schroef in het kettingspannerframe en door het complete spanwieltje en draai de schroef in de achterplaat. Draai de schroef met een Phillips-kruiskopschroevendraaier vast.
   pulley_wheel-16.jpg
 9. Leg de ketting weer om het voorste kettingblad en controleer of de ketting voldoende gespannen is. Druk de kettingspanner naar voren, pak de ketting vast met een stuk poetspapier en leg de ketting voorzichtig in de tanden op het voorste kettingblad. Verplaats de kettingspanner naar achteren om de ketting zo nodig te spannen.
  chain_replace_600.gif
 10. Test de fiets volledig tijdens een proefrit.
  test_bike_600.gif

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

 • Was this article helpful?