Gids voor reiniging van de trapas

De bracketpot is het deel van het frame dat zich direct tussen de linker en rechter crank bevindt. De bracketpot (trapashuis) bevat de trapas waarop de beide cranks zijn gemonteerd. Door de trapas kunnen de cranks soepel draaien tijdens het trappen. De bracketpot en de trapas kunnen worden gereinigd als de Productondersteuning dit adviseert.

Dit artikel gebruikt een RadCity Step-Thru 2 als voorbeeld, maar de stappen zijn voor de meeste modellen dezelfde. Volg de onderstaande stappen om de bracketpot en de trapas van je fiets te reinigen.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Benodigd gereedschap:

• Een 8 mm-inbussleutel
  • Een cranktrekker voor standaard conisch-vierkante cranks
  • Poetspapier of poetsdoeken
  • Een bracketbusdopsleutel voor Shimano / ISIS Drive 20-tands-bracketbussen, zoals Parktool BBT-22.
  • Een verstelbare sleutel of dopsleutel met een lang wringijzer die past op het gereedschap voor het verwijderen van de bracketbussen
  • Een snel verdampend oplosmiddel zoals schoonmaakalcohol
  • Ontvetter
  • Fietsvet
  • Een momentsleutel met een 8 mm-inbusbit
  • Nitril handschoenen (eventueel)
  • Een fietsstandaard of vriend om de fiets indien nodig vast te houden

Opmerking: De boutkop, -vorm en -maat kunnen per model verschillen.  Gebruik passend en geschikt gereedschap voor de bouten. Zorg ervoor dat het gereedschap stevig in de boutkop wordt gedrukt en draai langzaam om beschadiging te voorkomen.

Cranks verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, ontgrendel en verwijder de accu en houd MODE (of de aan/uit-knop) ingedrukt om de restspanning te ontladen.
    Turn off.gif
  2. Verwijder de rechter crank:
    1. Verwijder de crankbout. Laat zo nodig een vriend de fiets vasthouden en draai m.b.v. een 8 mm-inbussleutel de bout linksom los. Verwijder de bout.
      Crank bolt.gif
    2. Inspecteer en reinig de schroefdraad van de crank. Bekijk de inwendige schroefdraad van de crank en gebruik een papieren doek om vuil en zand te verwijderen dat schade kan veroorzaken.
      Clean threads.gif
    3. Bereid de cranktrekker voor. Draai de binnenste bout (of pers) van de cranktrekker zover terug dat de punt zich onder de buitenste ring van het gereedschap bevindt. Breng een kleine hoeveelheid vet aan op de schroefdraad van de cranktrekker.
      Crank tool.gif
    4. Monteer de cranktrekker voorzichtig. Draai de buitenste ring van het gereedschap voorzichtig met de hand rechtsom in de crank. De buitenste ring van de cranktrekker moet correct uitgelijnd zijn, zodat deze soepel in de crank draait. Wees voorzichtig dat je de ring er niet scheef indraait en de draad beschadigt.

Zorg ervoor dat de buitenste ring ten minste vijf volledige slagen in de crank wordt gedraaid. Dit zorgt ervoor dat de schroefdraad van de crank en het gereedschap voldoende grip hebben. Het gebruik van de persbout van het gereedschap bij een onjuist gemonteerde ring, kan leiden tot onherstelbare schade aan de crank.

Crank puller.gif
    5. Gebruik de cranktrekker om de crank van de trapas te trekken. Houd de crank tegen en druk op de handgreep van het gereedschap om de persbout tegen de trapas te draaien en de crank vervolgens los te persen. De persbout drukt de crank los (soms plotseling) van de trapas.

Wees voorzichtig en houd je vingers uit de buurt van de ruimte tussen de crank en het gereedschap om letsel te voorkomen.

Press tool.gif
    6. Verwijder de rechter crank en het kettingblad. Verwijder de rechter crank en het kettingblad van de fiets en leg de ketting opzij. Verwijder het gereedschap van de crank.
    7. Inspecteer de crank en het vierkante pasvlak op de trapas. Nadat de crank is verwijderd, is het een goed moment om de crank en het conische, vierkante pasvlak van dichtbij te bekijken om er zeker van te zijn dat dit in goede staat verkeert. Het is onwaarschijnlijk dat er sporen van slijtage, afronding/vervorming of schade zullen zijn, maar als je iets opmerkt dat schade aan de crank kan veroorzaken nadat deze is geïnstalleerd, neem dan contact met ons op voor hulp.
      Inspect crank.gif
  3. Verwijder de magneetring van de trapas. Houd de linker crank tegen en draai de magneetring voorzichtig van de trapas. Noteer de stand van de magneetring als hulp bij de montage.
    Magnet Ring1.gif
  4. Verwijder de linker crank:
    1. Verwijder de crankbout. Draai m.b.v. een 8 mm-inbussleutel de bout linksom los. Verwijder de bout.
      Left crank.gif
    2. Herhaal de instructies van stap 2 om de linker crank te verwijderen. Inspecteer en reinig de schroefdraad van de crank en bereid de cranktrekker voor door de persbout uit te draaien en de buitenste ring in de crank te schroeven. Gebruik de cranktrekker om de crank van de trapas te trekken. Inspecteer de crank en het conische vierkante pasvlak en neem zo nodig contact met ons op.
      Remove other crank.gif
      Ga verder met het volgende gedeelte om de bracketbus van de trapas te verwijderen.

Verwijder de trapas

1. Verwijder de bracketbussen van de trapas:
    1. Plaats de bracketbusdop. Pas aan de linkerkant van de fiets de spiebanen van de bracketbusdop in de bracketbus en druk de dop aan.
    2. Plaats de sleutel en verwijder de bracketbus. Nadat je hebt gecontroleerd of de dop volledig in de vertanding van de bracketbus valt, monteer je de sleutel waarbij de handgreep naar de voorkant van de fiets wijst en iets omhoog staat. Druk de sleutel omlaag om de bracketbus linksom los te draaien. Verwijder de bus.

Als je aan de andere kant van de fiets gaat staan, terwijl je kracht op de sleutel zet, is het gemakkelijker om de bracketbus los te draaien.

Remove spindle.gif
    3. Herhaal de handelingen aan de rechterkant; draai de sleutel hier RECHTSOM.
      Repeat on other side.gif
  2. Verwijder de bracketbus van de trapas. Trek de trapas uit de bracketpot en door de PAS-sensorsteun. Leg de as opzij in geval van hermontage of, als de as wordt vervangen, recycle deze dan volgens de lokale voorschriften.
    Remove bottom spindle.gif
    Reinig de bracketpot en de schroefdraden. Gebruik schoon poetspapier om al het vet, zand en vuil te verwijderen, en een kleine staalborstel om eventuele roest uit de bracketpot en de schroefdraad te verwijderen. Gebruik indien nodig een snel verdampend oplosmiddel zoals schoonmaakalcohol en volg de instructies van de fabrikant om de bracketpot en de schroefdraad schoon te maken. Wees voorzichtig en voorkom dat het oplosmiddel in contact komt met kunststof onderdelen op de fiets, zoals de PAS-sensor, magneetring en kabels, aangezien oplosmiddelen kunststoffen kunnen beschadigen.
    Clean bracket.gif

Wacht tot de bracketpot en de schroefdraden volledig droog zijn. Gebruik geen water of reinigingsmiddelen op waterbasis in de bracketpot. Het kan lang duren voordat ze volledig verdampt zijn en kunnen resten achterlaten die schade veroorzaken.

3. Zorg ervoor dat de schroefdraad en de bracketbus volledig droog zijn en breng dan fietsvet aan. Als de schroefdraad en de bus volledig droog zijn, smeer dan de binnenkant van de bracketpot en alle schroefdraden in met vet.
  4. Reinig en smeer de trapas en de pasvlakken voor de cranks. Gebruik schoon poetspapier om overtollig vet, zand en vuil te verwijderen van de trapas en de crankbevestigingen. Gebruik zo nodig een kleine hoeveelheid ontvetter op een stuk poetspapier om de trapas schoon te maken. Als de trapas schoon is, breng dan vet aan op de trapas, schroefdraad en bevestigingsvlakken.
    Grease the spindle.png
    Ga verder met het volgende gedeelte om de trapas weer te monteren.

Trapas weer monteren

1. Plaats de PAS-sensorsteun op de bracketpot en monteer de trapas. Plaats de PAS-sensorsteun op zijn plaats en zorg ervoor dat de kabel niet gedraaid zit en de schroeven naar de fiets gericht zijn. Steek de trapas door de PAS-sensorsteun en in de bracketpot.
    Install bracket.gif
  2. Bracketbussen monteren.
    1. Breng vet aan op de buitenkant van de bracketbussen.
    2. Draai de bracketbussen in de schroefdraad. Draai de rechter bracketbus voorzichtig met de hand LINKSOM vast. De bracketbussen moeten soepel in de schroefdraad draaien. Wees voorzichtig dat je de bus er niet scheef indraait en de draad beschadigt. Herhaal de handelingen met de linker bracketbus die rechtsom vastdraait.
      Reinstall cups.gif
    3. Draai beide zijden met 60 Nm vast.
      Torque cups.gif
  3. Monteer de magneetring.
    1. Pak de magneetring en richt deze zo dat de kant met de pijlen naar de fiets is gericht.
      Orient ring1.gif
    2. Monteer de magneetring op de trapas. Druk de ring op de steun en draai hem rechtsom om de ring zo dicht mogelijk bij de PAS-sensor te plaatsen zonder dat de ring de sensor raakt. Er moet minder dan 3 mm speling zijn (ongeveer de dikte van twee creditcards) tussen de magneetring en de PAS-sensor.
      Install Ring.gif
      PAS sensor position (1).png
      Ga verder met het volgende gedeelte om de cranks weer te monteren.

Cranks monteren

1. Pak de cranks en de crankbouten.
  2. Monteer de rechter crank.
    1. Lijn de rechter crank en het kettingblad uit voor de montage. Houd de rechter crank en het kettingblad zoals hieronder aangegeven en druk ze op de trapas.
      Reinstall crank.gif
    2. Monteer de crankbout. Breng een kleine hoeveelheid fietsvet aan op de schroefdraad van de bout. Draai de bout voorzichtig met de hand in de crank.
      Thread bolt into crank.gif
  3. Monteer de linker crank.
    1. Lijn de linker crank uit voor de montage. Richt de linker crank zodat deze in het verlengde van de rechter crank staat en de pedalen zich aan de tegenoverliggende zijden bevinden.
      Install left crank.gif
    2. Monteer de crankbout. Breng een kleine hoeveelheid fietsvet aan op de schroefdraad van de bout. Draai de bout voorzichtig met de hand in de crank.
  4. Draai de crankbout met aanhaalmoment vast. Gebruik een momentsleutel met een 8 mm-inbusbit om de crankbouten vast te draaien tot 35 Nm.
    Torque the bolts.gif
  5. Leg de ketting om. Druk de derailleur naar voren om de ketting te ontspannen. Gebruik een stuk poetspapier en leg de ketting om de tanden van het kettingblad.
  6. Test de ketting. Zet de fiets op de standaard zodat het achterwiel van de grond komt en draai de pedalen om het achterwiel te laten draaien.  Controleer of de ketting correct om het kettingblad is gelegd.
    Test chain.gif
  7. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit!