RadRhino 6 Plus Gids voor vervangen van de kabelboom

De kabelboom verbindt de diverse elektrische componenten op je fiets en kan vervangen worden als Rad Power Bikes Productondersteuning heeft vastgesteld dat deze beschadigd is of niet functioneert.

Het vervangen van de kabelboom omvat het loskoppelen van de stekkers, het verwijderen van de kabelboom uit de onderbuis en het vervangen door een nieuwe en het aansluiten van de stekkers.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Overzicht

Tijdens de procedure moeten er stekkers worden losgekoppeld en bouten/schroeven worden losgedraaid of verwijderd om de kabelboom (inclusief de eventuele doorverbindingskabel) te kunnen verwijderen. Je moet dan de nieuwe kabelboom installeren (en de doorverbindingskabel, als je nieuwe kabelboom er een heeft), waarbij je de stekkers voorzichtig op de nieuwe kabelboom moet aansluiten en de bevestigingsbouten/-schroeven van de buitenste kabelafscherming opnieuw moet monteren.

Je hebt nodig:

• Zijkniptang
  • Een 2,5 mm-inbussleutel
  • Een paar nieuwe kabelbinders
  • Een vriend als hulp om de fiets vast te houden
  • De vervangende kabelboom van Rad Power Bikes

Onderdelen kunnen afwijken (type boutkop) en/of ander gereedschap vereisen. Gebruik passend en geschikt gereedschap voor de bouten. Zorg ervoor dat het gereedschap stevig in de boutkop wordt gedrukt en draai langzaam om beschadiging te voorkomen.

Voordat je start

Controleer voordat je de stekkers controleert of je fiets een doorverbindingskabel heeft. Op sommige modellen is de doorverbindingskabel voorgemonteerd.

Bepaal of je fiets een doorverbindingskabel heeft

De doorverbindingskabel is een extra stuk kabel dat bij sommige fietsen in de kabelboom is verwerkt, zoals weergegeven in de tweede afbeelding hieronder. Of je al dan niet een doorverbindingskabel hebt, is van invloed op welke stappen voor het controleren van de stekkers voor jou van toepassing zijn.

• Als je accessoirekabel nergens op is aangesloten (er zit een dopje op de stekker aan het uiteinde), heb je geen doorverbindingskabel.
  • Als de accessoirekabel weer omhoog terugloopt naar je kabelboom en is aangesloten op een andere kabel, heb je wel een doorverbindingskabel.

Above: Wiring harness without a jumper cable

Legenda (voor kabelboomschema's boven en onder)

A

Rad UI-display

B

Rad UI display-stekker op de kabelboom (bij fietsen zonder doorverbindingskabel). Op fietsen met een doorverbindingskabel is deze stekker aangesloten op de doorverbindingskabel.

C

Rad UI-display-stekker naar de Rad UI-afstandsbediening

D

Splitsing in kabelboom

E

Koplampstekker van kabelboom

F

Accessoirepoort met stekkerdopje op het uiteinde

G

Aftakking doorverbindingskabel

H

Doorverbindingskabel aangesloten op kabelboom

I

Doorverbindingskabel aangesloten op accessoirepoort

Hieronder: Kabelboom met doorverbindingskabel

Oude kabelboom verwijderen

Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd de aan/uit-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.

Lokaliseer de kabelboomstekkers aan de voorkant van de fiets en knip de kabelbinders door waarmee de kabelboom is vastgezet.

Koppel de kabelboom los (instructies voor fietsen MET een doorverbindingskabel)

Koppel de stekkers van de kabelboom en van de doorverbindingskabel los bij het stuur. Lokaliseer alle stekkers aan de voorzijde van de fiets en trek beide stekkerhelften van de stekkers van elkaar zonder ze te draaien. Knip zo nodig de kabelbinders door voor meer ruimte.

1. Lokaliseer en ontkoppel de Rad UI Display-stekker die naar de doorverbindingskabel gaat. Er zijn twee kabels aangesloten op het Rad UI-display. Het betreft hier de stekker die wordt aangesloten op de doorverbindingskabel en NIET die op de Rad UI-afstandsbediening. De binnenkant van de Rad UI-displaystekker is groen.
  2. Lokaliseer de stekker van de Twist Power Assist-draaigreep en koppel deze los. Volg de kabel vanaf de Twist Power Assist-draaigreep op het stuur naar de stekker aan de voorkant van de fiets. De binnenzijde is oranje.
  3. Lokaliseer en ontkoppel de stekkers van de linker en rechter remhendel. Lokaliseer beide remhendelstekkers door de kabel van de remhendels op het stuur naar de stekker te volgen. De binnenzijde is rood.
  4. Lokaliseer de koplampstekker en koppel deze los. Volg de kabel vanaf de koplamp naar de koplampstekker. De binnenzijde is rood.

OpmerkingAls er accessoires zijn aangesloten op de accessoirepoort, zoals een USB-oplader, koppel dan het accessoire los door het accessoire uit de accessoirepoort (zwarte binnenkant) te trekken en de stekkers van de doorverbindingskabel (zwarte binnenkant) uit elkaar te trekken, zonder ze te draaien, en het accessoire opzij te leggen. Raadpleeg de installatiehandleiding van het accessoire om het weer aan te sluiten na het installeren van de nieuwe kabelboom (en de doorverbindingskabel).

Koppel de kabelboom los (instructies voor fietsen ZONDER een doorverbindingskabel)

Koppel de kabelboomstekkers bij het stuur los. Lokaliseer alle stekkers aan de voorzijde van de fiets en trek beide stekkerhelften van de stekkers van elkaar zonder ze te draaien. Knip zo nodig de kabelbinders door voor meer ruimte.

1. Lokaliseer en ontkoppel de Rad UI Display-stekker die naar de kabelboom gaat. Er zijn twee kabels aangesloten op het Rad UI-display. Het betreft hier de stekker die wordt aangesloten op de kabelboom en NIET die op de Rad UI-afstandsbediening.
  2. Lokaliseer de stekker van de Twist Power Assist-draaigreep en koppel deze los. Volg de kabel vanaf de Twist Power Assist-draaigreep op het stuur naar de stekker aan de voorkant van de fiets. De binnenzijde is oranje.
  3. Lokaliseer en ontkoppel de stekkers van de linker en rechter remhendel. Lokaliseer beide remhendelstekkers door de kabel van de remhendels op het stuur naar de stekker te volgen. De binnenzijde is rood.
  4. Lokaliseer de koplampstekker en koppel deze los. Volg de kabel vanaf de koplamp naar de koplampstekker. De binnenzijde is rood.

OpmerkingAls er accessoires zijn aangesloten op de accessoirepoort, zoals een USB-oplader, koppel dan het accessoire los door de stekkerhelften van de accessoirepoort (zwarte binnenkant) uit elkaar te trekken, zonder ze te draaien, en het accessoire opzij te leggen. Raadpleeg de installatiehandleiding van het accessoire om het weer aan te sluiten na het installeren van de nieuwe kabelboom.

Buitenste kabelafdekking iets losmaken

Maak de buitenste kabelafdekking iets los. Draai met een 2,5 mm-inbussleutel de vier bouten die de buitenste kabelafdekking aan het frame bevestigen, iets los. Trek de kabelboom onder de buitenste kabelafdekking vandaan.

RRov_externalCableCover_removingBolt_editsCircled4Bolts (1).png

Overige stekkers loskoppelen

Lokaliseer de resterende stekkers en koppel ze los. Knip zo nodig de kabelbinders door om de kabel ruimte te geven en trek de stekkerhelften recht uit elkaar zonder ze te draaien.

1. Volg de kabelboom langs de onderbuis en lokaliseer en ontkoppel de kabelboomstekker. De binnenzijde is zwart en heeft 11 pennen.
  2. Lokaliseer de stekker van de PAS-sensor voor trapondersteuning en koppel deze los. Volg de kabel die achter de linker crank loopt (de kant zonder ketting)De binnenzijde is oranje.
  3. Lokaliseer de motorstekker en koppel deze los. Volg de kabel vanaf de motor naar de stekker op de linker zijde van de achtervork (de zijde zonder ketting). De binnenzijde is zwart en heeft 3 pennen.
  4. Lokaliseer de achterlichtstekker en koppel deze los. Volg de kabel die uit het voorste uiteinde van het achterspatbord komt (in de buurt van de liggende achtervork). De binnenzijde is blauw.
    De afbeelding hierboven toont de locatie van de achterlichtstekker op de RadRhino 6 Plus.

5. Lokaliseer de accessoirepoort achter en koppel deze los. Deze moet zich in de buurt van de onderkant van de zitbuis bevinden. Er moet een zwarte dop gemonteerd zijn als de poort niet wordt gebruikt. De binnenzijde is zwart.

Opmerking: Als er accessoires zijn aangesloten op de accessoirepoort, zoals een USB-oplader, koppel dan het accessoire los door de stekkerhelften van de accessoirepoort (zwarte binnenkant) uit elkaar te trekken, zonder ze te draaien, en het accessoire opzij te leggen. Raadpleeg de installatiehandleiding van het accessoire om het weer aan te sluiten na het installeren van de nieuwe kabelboom (en de doorverbindingskabel).

Nieuwe kabelboom installeren

Pak de nieuwe kabelboom en raadpleeg de paragraaf "Voordat je start" om te bepalen of je nieuwe kabelboom een doorverbindingskabel heeft..

Je kunt nu de kabelboom installeren (met een doorverbindingskabel indien van toepassing) en alle stekkers aansluiten.

Sluit de kabelboomstekkers bij het stuur aan

De volgende stappen geven instructies voor het aansluiten van de stekkers bij het stuur. Lokaliseer elke stekker aan de hand van de instructies en sluit telkens de beide bijbehorende stekkerhelften op elkaar aan. Let op de inwendige uitsparing en de pennen van beide stekkerhelften en druk ze recht zonder ze te draaien in elkaar. Bekijk ook de onderstaande afbeelding.

Sluit geen stekkers van de kabelboom aan als de stekkerhelften qua kleur en vorm niet bij elkaar passen. Als je dit wel doet, kan dit leiden tot onherstelbare schade aan de stekker, het onderdeel of de kabelboom.

Als je een kabelboom met een doorverbindingskabel installeert, sluit dan de accessoirepoort aan op de doorverbindingskabel. Zorg ervoor dat de pijlen op één lijn liggen en druk ze samen zonder te draaien. Ze moeten volledig aansluiten.

1. Plaats de kabelboom. Houd de kabelboom in een stand met de zijde met de minste stekkers naar beneden gericht.
  2. Lokaliseer de Rad UI Display-stekker die naar de kabelboom gaat en sluit deze aan. Er zijn twee kabels aangesloten op het Rad UI-display. Het betreft hier de stekker die wordt aangesloten op de kabelboom (of de doorverbindingskabel) en NIET die op de Rad UI-afstandsbediening. De binnenzijde van de stekkers is groen.
  3. Lokaliseer de stekker van de Twist Power Assist-draaigreep en sluit deze aan. Volg de kabel vanaf de Twist Power Assist-draaigreep op het stuur naar de stekker aan de voorkant van de fiets. De binnenzijde is oranje.
  4. Lokaliseer de stekkers van de linker en rechter remhendel en sluit deze aan. Lokaliseer beide remhendelstekkers door de kabel van de remhendels op het stuur naar de stekker te volgen. De binnenzijde is rood.
  5. Lokaliseer de koplampstekker en sluit deze aan. Volg de kabel vanaf de koplamp naar de koplampstekker. De binnenzijde is rood.

OpmerkingAls er accessoires zijn aangesloten op de accessoirepoort, zoals een USB-oplader, raadpleeg dan de installatiehandleiding van het accessoire om het weer aan te sluiten na het installeren van de nieuwe kabelboom (en de eventuele doorverbindingskabel).

Overige stekkers aansluiten

De volgende stappen geven instructies voor het plaatsen van de kabelboom en het aansluiten van de resterende stekkers. Let bij het aansluiten van elke stekker voor de aansluitwijze op de inkeping en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien..

1. Plaats de kabelboom. Plaats het resterende deel van de kabelboom zo dat dit zich aan de linkerkant van de balhoofdbuis bevindt.
  2. Volg de kabelboom langs de onderbuis en lokaliseer de kabelboomstekker en sluit deze aan. De binnenzijde is zwart en heeft 11 pennen.
  3. Lokaliseer de stekker van de PAS-sensor voor trapondersteuning en sluit deze aan. Volg de kabel die achter de linker crank loopt (de kant zonder ketting)De binnenzijde is oranje.
  4. Lokaliseer de motorstekker en sluit deze aan. Volg de kabel vanaf de motor naar de stekker op de linker zijde van de achtervork (de zijde zonder ketting). De binnenzijde is zwart en heeft 3 pennen.
  5. Lokaliseer de achterlichtstekker en sluit deze aan. Volg de kabel die uit het voorste uiteinde van het achterspatbord komt (in de buurt van de liggende achtervork). De binnenzijde is blauw.
    De afbeelding hierboven toont de locatie van de achterlichtstekker op de RadRhino 6 Plus.

6. Lokaliseer de accessoirepoort achter en sluit deze aan. Deze moet zich in de buurt van de onderkant van de zitbuis bevinden. Er moet een zwarte dop gemonteerd zijn als de poort niet wordt gebruikt. De binnenzijde is zwart.

Kabelboom aan het frame bevestigen

1. Leid de kabelboom langs de rechterkant van de buitenste kabelafdekking. De remleiding moet aan de linkerkant worden gelegd (de kant zonder ketting). Plaats de kabelboom aan de rechterkant (de kant met de ketting) onder de buitenste kabelafdekking.
  2. Bevestig de kabelboom aan het frame. Draai het stuur naar links en rechts om er zeker van te zijn dat het vrij kan draaien en dat de kabels voldoende ruimte hebben. Draai de vier bouten van de buitenste kabelafdekking stevig vast, zonder ze te strak aan te draaien. (Begin met de onderste bout.)
    RRov_externalCableCover_removingBolt_editsCircled4Bolts (1)-1.png

Als de buitenste kabelafdekking niet strak aansluit op het frame, draai dan de bouten iets los, herschik de kabelboom en draai de bouten weer vast.

3. Controleer of alle kabels niet in contact kunnen komen met bewegende delen. Draai het stuur om er zeker van te zijn dat het vrij kan draaien.

Plaats de accu weer, test de fiets volledig en laat je werk controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.