RadRunner Gids voor vervanging van de kettingspanner

De kettingspanner van de RadRunner kan worden vervangen als dit je wordt geadviseerd door Productondersteuning van Rad Power Bikes.

Volg onderstaande stappen om de kettingspanner te vervangen.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Benodigd gereedschap:

• Phillips-kruiskopschroevendraaier
  • 5 mm-inbussleutel
  • Camera
  • Poetspapier of poetsdoeken
  • Nitril handschoenen (eventueel)
  • De vervangende kettingspanner van Rad Power Bikes

Opmerking: De boutkop, -vorm en -maat kunnen per model verschillen. Gebruik passend en geschikt gereedschap voor de bouten. Zorg ervoor dat het gereedschap stevig in de boutkop wordt gedrukt en draai langzaam om beschadiging te voorkomen.

Oude kettingspanner verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE of de aan/uit-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Maak een foto van de kettingspanner en het traject van de ketting als hulp bij het later monteren van de nieuwe kettingspanner.
    RadRunner chain tensioner.png
  3. Draai de ketting van het kettingblad. Druk de kettingspanner naar de voorzijde van de fiets om ketting ruimte te geven. Pak de ketting met poetspapier of een doek vast, trek vervolgens de ketting iets omhoog en druk deze gelijktijdig in de richting van het frame terwijl je de pedalen naar de achterkant van de fiets draait om de ketting voorzichtig van het kettingblad af te wikkelen.
    chain_remove_600 (1).gif
  4. Verwijder het onderste spanwieltje. Draai de bevestigingsschroef los met een Phillips-kruiskopschroevendraaier en verwijder het onderste spanwieltje. Recycle de schroef en het onderste spanwieltje overeenkomstig de lokaal geldende voorschriften.
    Lower pulley wheel.png
  5. Verwijder de bevestigingsbout van de kettingspanner en verwijder de kettingspanner. Verwijder de bevestigingsbout van de kettingspanner met een 5 mm-inbussleutel. Verwijder de kettingspanner van de derailleurhanger. Leg het bevestigingsmateriaal opzij; deze moet weer worden gebruikt om de nieuwe kettingspanner te monteren. Recycle de oude kettingspanner overeenkomstig de lokale voorschriften.
    Remove tensioner mounting bolt.png
    Ga verder met het volgende gedeelte om de nieuwe kettingspanner te monteren.

Nieuwe kettingspanner monteren

1. Pak de nieuwe kettingspanner en het eerder opzij gelegde bevestigingsmateriaal.
  2. Verwijder het onderste spanwieltje van de nieuwe kettingspanner. Draai de schroef met een Phillips-kruiskopschroevendraaier los. Leg de schroef en het spanwieltje opzij voor een latere stap.
    Lower pulley wheel-1.png
  3. Plaats de kettingspanner op de derailleurhanger waarbij de ketting over de rechterkant van het bovenste spanwieltje moet lopen. Draai de bout voorzichtig door het bevestigingspunt van de kettingspanner en in de as. Voorkom dat de bout er scheef wordt ingedraaid. Draai de bout met een 5 mm-inbussleutel vast. Draai de bout vast met 6 Nm.

Een onjuist bevestigde kettingspanner of onderdelen van de kettingspanner die niet in de juiste volgorde zijn gemonteerd, kunnen leiden tot voortijdige slijtage van componenten, tot verlies van controle over de fiets en ernstig of fataal letsel.

Install on derialleur hanger.png
  4. Monteer het onderste spanwieltje. Plaats het spanwieltje waarbij de ketting over de linkerkant van het onderste spanwieltje moet lopen en draai de schroef er met de hand in.  Draai de schroef met een Phillips-kruiskopschroevendraaier vast. Draai de schroef vast met 5 Nm.
    Lower pulley wheel-2.png
  5. Leg de ketting weer om het voorste kettingblad en controleer of de ketting voldoende gespannen is. Druk met uw linkerhand de kettingspanner naar de voorkant van de fiets. Gebruik een stuk poetspapier in uw rechterhand om de ketting vast te pakken en leg de ketting zorgvuldig om de tanden van het kettingblad. Draai het crankstel vooruit om de ketting om te leggen.
    chain_replace_600 (2).gif
  6. Draai het crankstel achteruit om te controleren of de ketting goed over het voorste kettingblad en door de kettingspanner loopt.
    test_bike_600 (1).gif
  7. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit!