Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Gids voor vervanging van PAS-magneetring voor de trapondersteuning

Wanneer het trapondersteuningsniveau op hoger dan 0 is ingesteld en de berijder trapt, activeert een magneetring bij de trapas de PAS-sensor, om de hulpkracht van de motor te activeren.

De magneetring kan vervangen worden als Rad Power Bikes Productondersteuning heeft vastgesteld dat deze beschadigd is of niet functioneert. De onderstaande instructies tonen je (of je fietsenmaker) hoe je deze vervanging kunt uitvoeren.

Deze gids toont de vervanging van de magneetring bij een RadCity Step-Thru uit 2019, maar de stappen zijn voor de meeste modellen dezelfde.

Deze gids toont de vervanging van de magneetring bij een RadCity Step-Thru uit 2019, maar de stappen zijn voor de meeste modellen dezelfde.

Je hebt nodig:

 • Een 8 mm-inbussleutel
 • Een cranktrekker voor standaard conisch-vierkante cranks
 • Poetspapier of poetsdoeken
 • Blauw (middelsterk) schroefdraadborgmiddel
 • Een momentsleutel met een 8 mm-inbusbit
 • De vervangende magneetring

Crank en oude magneetring verwijderen

 1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, ontgrendel en verwijder de accu en houd MODE (of de aan/uit knop) ingedrukt om de restspanning te ontladen.
 2. Verwijder de crank aan de zijde van de PAS-sensor voor trapondersteuning van de fiets:
  1. Lokaliseer de magneetring.Kijk vanaf de voorkant van de fiets recht naar waar de cranks op de trapas aansluiten. De crank moet worden verwijderd aan de zijde waar de magneetring zichtbaar is.
   Magnet ring.gif
  2. Verwijder de crankbout.  Laat zo nodig een vriend de fiets vasthouden en draai m.b.v. een 8 mm-inbussleutel de bout linksom los. Verwijder de bout.
    Crank bolt.gif
  3. Inspecteer en reinig de schroefdraad van de crank. Bekijk de inwendige schroefdraad van de crank en gebruik een poetspapier om vuil en zand te verwijderen dat schade kan veroorzaken.
   Clean threads.gif
  4. Bereid de cranktrekker voor. Draai de binnenste bout (of pers) van de cranktrekker zover terug dat de punt zich onder de buitenste ring van het gereedschap bevindt.
   Crank tool.gif
  5. Draai de buitenste ring van het gereedschap voorzichtig met de hand rechtsom ten minste 5 slagen in de crank. De buitenste ring van de cranktrekker moet correct uitgelijnd zijn, zodat deze soepel in de crank draait. Wees voorzichtig dat je de ring er niet scheef indraait en de draad beschadigt.
   Crank puller.gif

   Zorg ervoor dat de buitenste ring ten minste vijf volledige slagen in de crank wordt gedraaid. Dit zorgt ervoor dat de schroefdraad van de crank en het gereedschap voldoende grip hebben. Het gebruik van de persbout van het gereedschap bij een onjuist gemonteerde ring, kan leiden tot onherstelbare schade aan de crank.

  6. Schroef voorzichtig het binnenste gedeelte van de cranktrekker in door de hendel rechtsom te draaien.
   Thread puller.gif
  7. Gebruik de cranktrekker om de crank van de trapas te trekken. Houd de crank tegen en druk op de handgreep van het gereedschap om de persbout tegen de trapas te draaien en de crank vervolgens los te persen. De persbout drukt de crank los (soms plotseling) van de trapas.
   Press tool.gif

   Wees voorzichtig en houd je vingers uit de buurt van de ruimte tussen de crank en het gereedschap om letsel te voorkomen.

  8. Verwijder de crank.  Verwijder de crank van de fiets. Neem de ketting van het kettingblad tijdens het verwijderen van de rechter crank. Verwijder het gereedschap voorzichtig van de crank.
   Remove.gif
  9. Inspecteer de crank en het vierkante pasvlak op de trapas. Nadat de crank is verwijderd, is het een goed moment om de crank en het conische, vierkante pasvlak van dichtbij te bekijken om er zeker van te zijn dat dit in goede staat verkeert. Het is onwaarschijnlijk dat er sporen van slijtage, afronding/vervorming of schade zullen zijn, maar als je iets opmerkt dat schade aan de crank kan veroorzaken nadat deze is geïnstalleerd, neem dan contact met ons op voor hulp.
   Inspect crank.gif
 3. Verwijder de magneetring van de trapas. Houd de andere crank op zijn plaats en draai de magneetring voorzichtig van de trapas. Recycle de magneetring overeenkomstig de lokaal geldende voorschriften.
  Magnet Ring1.gif
  Ga verder met het volgende gedeelte om de nieuwe magneetring en de crank te monteren.

Nieuwe magneetring en crank weer monteren

 1. Pak de magneetring en richt deze zo dat de kant met de pijlen naar de fiets is gericht.
  Orient ring1.gif
 2. Monteer de magneetring op de trapas. Druk de ring op de steun en draai hem rechtsom om de ring zo dicht mogelijk bij de PAS-sensor te plaatsen zonder dat de ring de sensor raakt.
  Install Ring.gif
  PAS sensor position.png
 3. Crank weer monteren:
  1. 1Houd de crank in de juiste stand en druk deze op de trapas Richt de crank zodat deze in het verlengde van de andere crank staat en de pedalen zich aan de tegenoverliggende zijden bevinden.
   Reinstall crank.gif
  2. Monteer de bout.  Breng een kleine hoeveelheid blauw schroefdraadborgmiddel aan op de crankbout en draai de bout in de schroefdraad. Wees voorzichtig om te voorkomen dat het schroefdraadborgmiddel in contact komt met plastic.
   Thread bolt.gif
  3. Draai de crankbout met aanhaalmoment vast.  Gebruik een momentsleutel met een 8 mm-inbussleutel om de crankbout aan te halen tot 35 Nm.
   Torque.gif
 4. Leg de ketting om. Druk de derailleur naar voren om de ketting te ontspannen. Gebruik een stuk poetspapier (of het lange gedeelte van een imbussleutel) en leg de ketting om de tanden van het kettingblad.
  Chain.gif
 5. Test de ketting. Draai de cranks achteruit en controleer of de ketting correct op het kettingblad is geplaatst.
  Test chain.gif
 6. Test de fiets volledig. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.
 • Was this article helpful?