Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Gids voor vervanging van de remschijf

De remschijf is een metalen schijf die op de wielnaaf is bevestigd en die tussen de remblokken in de remklauwen op het fietsframe draait. Wanneer een remhendel wordt ingeknepen, trekt de mechanische remkabel aan de remklauwarm, waardoor de remblokken tegen de remschijf worden gedrukt. Door de wrijving van de remblokken die tegen de remschijf drukken, remt het wiel en dus de fiets.

Tijdens het gebruik slijten de remblokken en moeten ze na verloop van tijd worden vervangen om de fiets veilig te kunnen stoppen. De remschijf slijt minder snel en moet pas na lange tijd of bij beschadiging worden vervangen. Deze gids helpt je bij het verwijderen en monteren van een nieuwe remschijf.

Benodigd gereedschap:

 • Twee blokken of steunen
 • T25-torxsleutel of T25-torxdop met een ratel
 • Momentsleutel met T25-torxdop
 • Nitril handschoenen (eventueel)
 1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE (of de aan/uit-knop) ingedrukt om de restspanning te ontladen.
 2. Zet de fiets op zijn kop. Kantel de fiets voorzichtig ondersteboven en laat de handvatten op steunen rusten om het display te beschermen.
 3. Verwijder het wiel. Volg bij het verwijderen van een voorwiel de stappen HIER om de snelspanneras te verwijderen. Let de as en de onderdelen opzij. Zie het artikel HIER voor hulp bij het verwijderen van het achterwiel.
 4. Verwijder de remschijf. Draai de zes bouten voorzichtig m.b.v. een T25-torxsleutel los. Zorg ervoor dat de sleutel volledig in de boutkop zit, druk stevig aan en draai langzaam om te voorkomen dat de boutkop wordt beschadigd. Gooi de oude remschijf weg volgens de lokale voorschriften; gebruik zo mogelijk recycling.
  Rotor - labeled.png

  Raak het remoppervlak op de buitenste ring van de schijf die contact maakt met de remblokken, niet aan. Pak de vervangende remschijf vast aan de middelste spaken. Draag eventueel schone nitril handschoenen als een aanvullende voorzorgsmaatregel. Handvet, olie of andere verontreinigingen op het remoppervlak van de remschijf (of op remblokken van organische materialen) kunnen de remprestaties verminderen en kunnen piepen veroorzaken.

 5. Plaats de nieuwe remschijf op de wielnaaf. Pak de nieuwe remschijf alleen bij de spaken vast en zorg ervoor dat je het remoppervlak niet aanraakt zodat verontreiniging wordt voorkomen.

  Raak de remschijf nooit aan, vooral niet als het wiel in beweging is. Het aanraken van een draaiende remschijf kan ernstig letsel veroorzaken.

 6. Draai de nieuwe remschijfbouten voorzichtig met  de hand in de naaf. Vermijd dat je de bout er scheef indraait en de draad beschadigt. Draai m.b.v. T25-torxsleutel elke bout aan en stop net voordat de boutkop de remschijf raakt.
 7. Draai de remschijf rechtsom tot deze stevig tegen de bouten aanligt. Dit zal elke mogelijke afschuifkracht die tijdens een noodstop op de bouten wordt uitgeoefend, voorkomen.

  De remschijfgaten op deze wijze stevig in contact tegen de boutschachten te drukken is van cruciaal belang voor de veiligheid van de fiets en de levensduur van de remonderdelen.

 8. Draai de bouten in gelijkmatige stappen en volgens een kruiselingspatroon aan. Draai elke bout vast met 7 Nm.
 9. Monteer het wiel weer. Centreer de remschijf voorzichtig tussen de remblokken en plaats de as volledig in de vorkpads van het frame. Wees voorzichtig om schade aan de remblokken te voorkomen. Zorg ervoor dat de bevestigingscomponenten van het wiel correct en stevig zijn vastgemaakt. Zie het artikel HIER voor meer informatie over het monteren van de snelspanner op het voorwiel.
 10. Pas de afstelling van de remklauw  aan op de nieuwe remschijf. Zie voor meer informatie over het afstellen van remmen, het artikel over het afstellen van remmen HIER en het spannen van remmen met te veel speling HIER.
 11. Voer de procedure voor het inremmen van nieuwe remmen uit zoals HIER is beschreven. Dit proces verdeelt het remblokmateriaal gelijkmatig over het remoppervlak van de nieuwe remschijf, verhoogt de remprestaties en helpt het remgeluid te verminderen.
 12. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren door een gerenommeerde fietsenmaker. 

 • Was this article helpful?