Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Fietsen naar jouw mogelijkheden: off-road, bij nat weer of in heuvelachtig gebied

Een e-bike staat garant voor veel fietsplezier, maar om veilig te kunnen rijden is het belangrijk om rekening te houden met het terrein en de weersomstandigheden.

Klik op een van de koppen hieronder voor meer informatie over fietsen op een e-bike van Rad Power Bikes onder verschillende omstandigheden.

Off-Road fietsen

Als je off-road oftewel buiten de paden fietst, moet je voor je eigen veiligheid specifieke vaardigheden beheersen en bepaalde risico’s zo veel mogelijk vermijden.

We raden je ten sterkste af om te gaan stuntfietsen op zogenaamde extreme terreinen en in sommige gevallen kan je garantie hierdoor komen te vervallen.

Als je off-road gaat fietsen:

  1. Check de lokaal geldende regels en voorschriften om zeker te weten dat fietsen buiten de paden daadwerkelijk is toegestaan.
  2. Draag de juiste veiligheidskleding.
  3. Ga niet alleen fietsen in afgelegen gebieden.

Tips voor off-road fietsen:

  1. Zorg dat je fiets voldoende snelheid houdt wanneer je veel vermogen van je motor vraagt.
  2. Vermijd de hoge niveaus trapondersteuning wanneer je met je fiets heel langzaam rijdt of gestopt bent om te voorkomen dat de motor overbelast wordt, vooral onder extreme en ongunstige omstandigheden.

Op een extreme manier rijden of stuntfietsen is buitengewoon gevaarlijk en moet worden vermeden. Rad Power Bikes raadt extreem rijden af staat dit niet toe aangezien dit schade, ernstig letsel en/of de dood kan veroorzaken.

Fietsen en je fiets stallen bij warm weer, regen, ijs en sneeuw

De e-bikes van Rad Power Bikes worden ontworpen in Seattle, aan de noordwestkust van de VS, met een wisselvallig klimaat, en je kunt ze daarom prima gebruiken in de regen. De elektrische onderdelen, zoals het display, de motor, de accu en de twist power assist zijn allemaal zó ontworpen dat ze prima functioneren tijdens het fietsen door de regen.

Maar e-bikes zijn niet bedoeld om ermee door diepe plassen, beekjes of extreem zware regen te rijden. Zorg ervoor dat de fiets nooit helemaal onder water komt te staan, want dan kan het elektrische systeem beschadigd raken.

Gebruik de e-bikes van Rad Power Bikes niet bij temperaturen lager dan -20 °C (-4 °F) of bij extreem hoge temperaturen.

Als je de e-bike door omstandigheden toch bij extreem hoge temperaturen moet gebruiken, zorg er dan voor dat je de e-bike niet in direct zonlicht parkeert. Als je de e-bike beschermt tegen hitte en direct zonlicht, blijft hij in topconditie en heb je veel langer fietsplezier van je e-bike van Rad Power Bikes.

Fietsen bij regen, sneeuw en vorst

  • Let goed op. Wees extra voorzichtig wanneer je de fiets gebruikt als het regent, sneeuwt, ijzelt of vriest. Als de weg nat of besneeuwd is zijn gevaren moeilijker te zien, dus rij extra voorzichtig..
  • Rijd langzaam. Verlaag je rijsnelheid, vermijd rijden op nat metaal, zoals tramsporen, op ijs, bladeren of andere bijzonder gladde oppervlakken, en houd rekening met een langere remweg dan wanneer de weg droog is.
  • Zorg dat je gezien wordt. Draag reflecterende kleding en gebruik goedgekeurde veiligheidslampjes om beter zichtbaar te zijn.
  • Droog de fiets na het rijden. Parkeer de fiets na het rijden op een droge plaats om de onderdelen te laten drogen. Kantel de fiets nooit als hij nat is; De onderdelen van de fiets zijn allemaal waterbestendig en ontworpen om water van boven naar beneden af ​​te voeren.

Klik HIER voor tips tijdens het fietsen in de winter.

Na het fietsen door de regen

Rijden onder natte omstandigheden vereist regelmatiger onderhoud om te voorkomen dat je fiets gaat roesten en om ervoor te zorgen dat alle systemen veilig blijven werken. Droog je fiets altijd af en stal hem op de juiste manier om corrosie te voorkomen.

Stal de fiets na gebruik bij koud weer op een droge plaats boven het vriespunt. Is dat niet mogelijk, neem dan in ieder geval de accu mee naar binnen voor opslag en om op te laden. Het belangrijkste is om de accu op te laden bij kamertemperatuur, tussen 10 °C en 25 °C (50 ° F tot 77 ° F).

Lees het artikel Drie handige tips om corrosie van je e-bike te voorkomen op onze blog The Scenic Route, of lees het artikel HIER voor tips over het schoonmaken van je e-bike na elke rit om hem in topconditie te houden.

Regen, sneeuw en ijs zijn slecht voor de tractie en hinderen het zicht van alle weggebruikers. De remkracht van de remmen, de tractie van banden en de grip van je voeten op de pedalen worden allemaal minder bij nat weer. Als je voeten van de pedalen glijden, banden grip verliezen of de remmen niet goed werken, kan dit leiden tot een val, ernstig letsel of zelfs de dood. Rijd alleen bij nat weer als dat nodig is en probeer te allen tijde de controle over de fiets te houden..

Fietsen in heuvelachtig gebieden

De prestaties van de elektrische fiets in de heuvels zijn afhankelijk van factoren zoals het gewicht van de berijder, de steilheid van de heuvel, hoe zwaar de fiets beladen is enz.

Fietsen met bagege

Heuvels die je normaal gesproken zonder bagage makkelijk kunt beklimmen en afdalen, kunnen een hele uitdaging zijn en gevaarlijk worden wanneer je met een zware lading fietst.

Het klimvermogen, de besturing en het remgedrag van een fietser worden allemaal beïnvloed wanneer de fiets met bagage is beladen. Wen eraan om de fiets te besturen met bagage in een vlak en open gebied voordat je op de openbare weg of in de heuvels gaat rijden.

Fietsen in gebieden met steile heuvels

Blijf altijd trappen tijdens het beklimmen van heuvelachtig terrein om overbelasting van de motor te voorkomen.

Als je een hoog ondersteuningsniveau van de motor gebruikt, moet je de fiets in een redelijk en gelijkmatig tempo laten rijden. Als je dit niet doet en een lage snelheid aanhoudt, kan de motor overbelast raken. Trappen met een laag niveau trapondersteuning (niveau 1, 2 of 3) of rijden met een gedeeltelijk ingeschakelde twist power assist, kan helpen om de fiets in beweging te houden zonder dat er veel vermogen wordt gevraagd, wat de levensduur van de motor zal verlengen. Check indien mogelijk van tevoren je route om zeer steile heuvels (meer dan 15% helling) te vermijden.

Heuvels met een hellingspercentage van meer dan 15%

Rijd nooit tegen heuvels met een hellingspercentage van 15% of meer op met de motor op vol vermogen.

Als je heuvels moet beklimmen die steiler zijn dan een helling van 15%, is het belangrijk om een lager niveau trapondersteuning te kiezen (niveau 1, 2 of 3) en om een ​​redelijke snelheid aan te houden, sneller dan een wandeltempo. Voor heuvels die echt te steil zijn, kun je de ‘loopmodus’ gebruiken.

Loopmodus

Gebruik de loopmodus om de fiets stapvoets vooruit te bewegen.

Met de loopmodus kan de motor de fiets met een relatief lage, constante snelheid vooruit bewegen, zodat je naast de fiets kan lopen met de handen aan het stuur, zonder het volledige gewicht van de fiets te hoeven duwen.

De loopmodus mag alleen worden gebruikt als je van de fiets bent afgestapt en beide handen aan het stuur houdt. Houd altijd ten minste één hand op een remhendel om de motorondersteuning indien nodig snel te kunnen uitschakelen en om de controle over de fiets te behouden.

Raadpleeg voor meer informatie over het inschakelen van de loopmodus, de artikelen over de Kenmerken van het LCD-display en over de Bediening of de Bediening van de motor in het Help Center. 

Carrying Cargo

Bagage vervoeren brengt extra risico’s met zich mee, die je kunt beperken en beheersen met speciale aandacht en zorg. Klik HIER voor meer informatie over fietsen met bagage.

Rad Power Bikes raadt het af om met je e-bike te rijden onder omstandigheden die het vermogen van jezelf of van je fiets te boven gaan. We raden je aan om, voordat je bij regen of sneeuw of off-road gaat fietsen, eerst een gerenommeerde fietsenmaker te raadplegen.

  • Was this article helpful?