Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Informatie over de trapondersteuning (Pedal Assist System / PAS)

Alle e-bikes van Rad Power Bikes zijn voorzien van een systeem voor trapondersteuning (PAS). Bij de RadRunner, RadRunner Plus en RadMission is de trapondersteuning geïntegreerd achter de linkercrank. Op alle ander modellen bestaat de trapondersteuning uit een magneetring met een sensor die achter de rechtercrank gemonteerd is.

In dit artikel leggen we uit hoe de trapondersteuning werkt en hoe het voelt om deze functie te gebruiken tijdens het fietsen.


Wat is trapondersteuning en hoe werkt het?

Trapondersteuning is een functie waarbij de motor je helpt om de trappers rond te bewegen.

Je kunt de trapondersteuning activeren door een ondersteuningsniveau te selecteren met de selectieknoppen. Met deze knoppen kun je als fietser een bepaalde mate van ondersteuning inschakelen, variërend van niveau 1 tot 5 op een LCD-display en van 1 tot 4 op een LED-display. Er is ook een optie om geen trapondersteuning te kiezen (PAS-niveau 0) en zonder ondersteuning van de motor te fietsen.

Terwijl je de trappers rondbeweegt, werken de magneetring en de PAS-sensor samen (zie hieronder) met elke trap op de pedalen om een signaal naar de controller te sturen om kracht uit de motor te halen, waardoor het makkelijker wordt om te fietsen. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe meer kracht er achter elke trap op de pedalen wordt gezet en hoe makkelijker het fietsen wordt.

PAS sensor position.png


Hoe voelt trapondersteuning?

Als je een trapondersteuningsniveau hebt geselecteerd, voel je in het achterwiel een krachtige boost zodra je begin te trappen. Het wordt makkelijker om de fiets vooruit te bewegen en het kost je minder moeite om door te gaan. Als je het ondersteuningsniveau verhoogt, gaat het fietsen nog makkelijker.

Bij PAS-niveau 0, is de trapondersteuning niet actief en het rondbewegen van de trappers vergt net zo veel moeite als bij een traditionele fiets. Als je hulp van de motor nodig hebt, draai je gewoon aan de twist power assist of zet je de trapondersteuning een niveau hoger.

Bij PAS-niveau 1 tot 3voel je dat het makkelijker is om vooruit te komen maar je moet nog steeds wat moeite doen om de pedalen rond te bewegen.

Bij PAS-niveua 4 tot 5gebruik de volle kracht van de trapondersteuning en kost het veel minder moeite om vooruit te komen. Als je de trapondersteuning op het hoogste niveau inschakelt, voelt het alsof je bionische benen hebt!

Als een of twee remkabels worden aangetrokken tijdens het fietsen, stuurt de rem een signaal naar de motor om de ondersteuning uit te schakelen en zal de fiets langzamer rijden. Als je de fiets uitzet, zie je op het display dat de trapondersteuning op PAS-niveau 1 wordt ingesteld.

Opmerking: De trapondersteuning is alleen actief wanneer de fietser de trappers rondbeweegt. Als je de fiets wilt voortbewegen zonder de trappers rond te bewegen, moet je de twist power assist gebruiken*. Met de twist power assist kun je de hulp inroepen van de motor (tot 6 km/u zonder te trappen) ongeacht welk PAS-niveau aan trapondersteuning geselecteerd is.

*De RadCity 5 Plus en RadCity 5 Plus Step-Thru zijn niet uitgerust met de Twist Power Assist functie.

Voor meer informatie over hoe onze motoren zijn ontworpen voor optimaal plezier van je Rad e-bike, klik je hier.

  • Was this article helpful?