Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Achterwiel bij een e-bike met versnellingen verwijderen en monteren

Dit artikel behandelt alles wat je nodig hebt om een achterwiel op een e-bike van Rad Power Bikes met versnellingen te verwijderen en weer te monteren Als je een e-bike zonder versnellingen hebt of een voorwiel moet verwijderen, moet je andere procedures volgen. (Koppelingen naar desbetreffende artikelen staan onderaan deze pagina)

Lees dit hele artikel en bekijk de video (klik op de link), voordat je bepaalt of je over de nodige technische vaardigheden en gereedschappen beschikt om deze werkzaamheden uit te voeren. Je moet bij twijfel deze werkzaamheden door een professionele fietsenmaker laten doen of laten controleren.

Pogingen om deze werkzaamheden uit te voeren zonder de nodige technische vaardigheden en gereedschappen kunnen leiden tot defecten aan onderdelen, verlies van controle over de fiets en ernstig of fataal letsel. Ga naar https://radpowerbikes.eu/pages/rad-service voor hulp bij het vinden van een vakman bij je in de buurt, die deze werkzaamheden kan uitvoeren of je werk kan controleren.

Bereid je voor

Als je het achterwiel verwijdert om een lekke band te repareren, heb je een reparatieset of een vervangende binnenband nodig. Raadpleeg het artikel "Banden en bijbehorende onderdelen verwijderen, inspecteren en vervangen" voor instructies.

Je hebt het volgende nodig voor het verwijderen en weer monteren van het achterwiel:

 • Een vriend
 • Een pomp voor autoventielen en een drukmeter
 • De Gebruikershandleiding van je e-bike (de laatste editie is hier beschikbaar)
 • Poetsdoeken, poetspapier of nitril handschoenen
 • Houten blokken (of iets dergelijks om je stuur te ondersteunen als je de fiets ondersteboven zet)
 • Zijkniptang
 • Een smartphone of andere digitale camera
 • Kabelbinders
 • Gereedschap om de wielas los te maken en weer te bevestigen. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor informatie over gereedschappen en welk aanhaalmoment je moet toepassen tijdens het vastdraaien van bevestigingsmiddelen, zoals de reactiearmbout en asmoeren.
 1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd "MODE" of de aan/uit-knop even ingedrukt om de restspanning te ontladen.
 2. Verwijder alle accessoires die de werkzaamheden kunnen hinderen of die beschadigd kunnen raken. Je moet de fiets ondersteboven zetten, dus dit kunnen accessoires zijn die aan je stuur of aan je bagagedrager zijn bevestigd.
 3. Als je fiets vouwmechanismen of vergrendelingen heeft, zorg er dan voor dat deze goed vastzitten.
 4. Zet je fiets in de hoogste versnelling. Hierdoor wordt de ketting naar het kleinste tandwiel op het achterwiel verplaatst, waardoor de ketting later makkelijker verwijderd kan worden.
 5. Laat een vriend je helpen je fiets ondersteboven te zetten. Een van beiden moet hierbij de achterremhendel inknijpen om het achterwiel te blokkeren. Houd de remhendel ingedrukt terwijl je de voorkant optilt en de fiets op het achterwiel kantelt. Laat de handgrepen op houten blokken of iets dergelijks rusten om de fiets stabiel te houden en schade aan stuuronderdelen te voorkomen.
  RADWagon_upside_down.png

Achterwiel verwijderen

Bij de volgende stappen werk je in de buurt van de remschijf. Voorkom dat de remschijf met blote handen wordt aangeraakt. Nitril handschoenen of soortgelijke beschermende handschoenen houden je handen schoon en vormen een bescherming tussen je handen en de remschijf.

Raak de remschijf niet aan; deze heeft scherpe randen en kan ernstig letsel veroorzaken. Door het aanraken van de remschijf of de remblokken met de blote huid kan ook huidvet achterblijven, waardoor de remprestaties kunnen verminderen. Wij adviseren je om nitril of andere beschermende handschoenen te dragen als je in de buurt van het remsysteem werkt.

 1. Koppel de stekker in de motorkabel los. Volg de kabel vanaf de motor in het achterwiel naar de stekker op de achtervork. Knip de kabelbinder, die de kabel op zijn plaats houdt, door en trek de stekkerhelften uit elkaar zonder ze te draaien.
  RADWagon4_motor_connector.png
 2. Verwijder de bout van de motorreactiearm en leg deze bout apart. De reactiearm en de bijbehorende bout bevinden zich aan de zijde van de remschijf op de e-bike.
  DropOut_detail_TorqueArmBolt.png
 3. Draai de asmoer iets los. Maak een foto van de asmoer en eventuele sluitringen aan de buitenkant van de vorkpad, zodat je ze later in dezelfde volgorde kunt monteren. Hier is een voorbeeld van de opstelling van de bevestigingsmiddelen op een fiets waarbij de motorkabel door de as naar buiten komt. De bevestigingsmiddelen kunnen variëren.
  DropOut__bs_cable.png
  1. Reactiering
  2. As
  3. Reactiearm
  4. Asmoer
  5. Reactiearmbout
  6. Asdop (alleen op modellen waarbij de motorkabel door de as loopt)
 4. Verwijder de asmoer en de ringen en leg ze opzij, maar laat de reactiering op de as zitten. De reactieringen bevinden zich aan de binnenkant van de vorkpad en hebben een lipje dat in de vorkpad grijpt.
 5. Verwijder aan de andere kant van je fiets de derailleurbeschermbeugel en leg deze opzij. De derailleurbeschermbeugel kan zijn gemonteerd met twee bouten of hij kan met de asmoer tegen de vorkpad zijn geklemd. Als hij door de asmoer wordt vastgeklemd, zal je derailleurbeschermbeugel in de volgende stappen loskomen, waarna je hem kunt verwijderen.
 6. Draai de asmoer aan de kettingzijde van de fiets iets los, maar probeer hem niet te verwijderen als de motorkabel door de asmoer naar buiten loopt. Hier is een voorbeeld van de opstelling van de bevestigingsmiddelen op een fiets waarbij de motorkabel door de as naar buiten komt. De bevestigingsmiddelen kunnen variëren.
  DropOut__ds_cable.png
  1. Asdop (alleen op modellen waarbij de motorkabel door de as loopt)
  2. Asmoer
  3. Ring
  4. As
  5. Reactiering
 7. Trek de derailleur voorzichtig naar de achterkant van de fiets om te voorkomen dat hij de as van het wiel blokkeert.
 8. Trek het wiel langzaam omhoog; houd het wiel recht om verbuiging van de remschijf te voorkomen als deze tussen de remblokken vandaan wordt getrokken.
  DISK_CALIPER_spacing_fig2b.png
 9. Schuif de ketting van het tandwiel. Als de motorkabel zich aan de kettingzijde van de fiets bevindt, moet je de ketting ook van de motorkabel schuiven.
 10. Til het wiel omhoog totdat het vrij is van de fiets.
 11. Zet het wiel op een veilig plek, waarbij de remschijf beschermd moet zijn,  zolang je bezig bent met onderhoud waarvoor het wiel verwijderd moest worden.

Voer eventueel onderhoud uit of breng het wiel naar je fietsenmaker voor onderhoud.

Achterwiel monteren

 1. Maak het wiel gereed voor de montage. Zorg ervoor dat de reactieringen nog steeds op de as zitten en naar het midden van het wiel zijn geduwd. Als er een van de as is gevallen, zet deze er dan weer op en zorg ervoor dat de lipjes van beide reactieringen naar buiten wijzen.
 2. Draai het wiel zo dat de lipjes op de reactieringen in een zodanige stand staan dat ze in de vorkpads kunnen schuiven waarbij de lipjes als laatste in de vorkpads moeten schuiven.
 3. Laat het wiel zakken. Als de remschijf in de buurt van de remblokken komt, moet de fietsketting over de motorkabel en op het kleinste tandwiel worden geplaatst.
  RemoveRearWheel_LiftChain.gif
 4. Trek de derailleurarm naar achteren om te voorkomen dat deze de as hindert als de as in de vorkpads wordt geschoven.
  RemoveRearWheel_Derailleur.gif
 5. Laat het wiel verder zakken en schuif de remschijf voorzichtig tussen de remblokken. Houd het wiel recht om te voorkomen dat de remschijf verbuigt.
  RemoveRearWheel_BrakePads.gif
 6. Schuif de wielas volledig in de vorkpads. Indien nodig kun je de as iets draaien om de reactieringen in de gewenste stand te krijgen. De as moet aan beide kanten volledig in de vorkpads zijn geschoven.
  Vervolgens moeten de verschillende bouten/moeren worden vastgedraaid, waarbij het van cruciaal belang dat je ze aandraait met het aanhaalmoment dat in de gebruikershandleiding is vermeld. De laatste versie van die handleiding is hier beschikbaar: radpowerbikes.com/manual

  Als je de asmoeren en andere bevestigingen op je fiets niet vastdraait volgens de specificaties in de gebruikershandleiding, kan dit leiden tot defecten aan onderdelen, ongevallen en ernstig of fataal letsel.

 7. Plaats het bevestigingsmateriaal van de achteras terug op de as in de oorspronkelijke volgorde. Raadpleeg de afbeeldingen hierboven, "Bevestigingsmateriaal achteras, remzijde" en "Bevestigingsmateriaal achteras, kettingzijde". Begin met de reactiearmbout, die kan helpen de as op zijn plaats te houden. De asmoeren worden als laatste gemonteerd met de brede kraag naar het wiel gericht. Monteer de asmoer met de hand, draai deze verder aan met een sleutel en gebruik vervolgens een momentsleutel om de asmoer vast te draaien met het aanhaalmoment dat wordt vermeld in de gebruikershandleiding.
 8. Draai de asmoeren aan met een sleutel, en draai ze definitief vast met het aanhaalmoment dat in de gebruikershandleiding is vermeld.
  OPMERKING: Een zeer ervaren fietsmonteur kan de asmoer misschien nauwkeurig vastdraaien zonder een momentsleutel, maar als je geen ervaren monteur bent, heb je een momentsleutel nodig om de asmoeren vast te draaien. Als de motorkabel door de asmoer loopt, zoals hier getoond, is de enige nauwkeurige manier om hem vast te draaien door een momentsleutel te gebruiken die is uitgerust met een opzetsteeksleutel.
 9. Monteer de derailleurbeschermbeugel weer als deze niet de bevestiging met de asmoer heeft.
 10. Sluit de motorkabel weer aan. Zet de twee pijlen op de buitenzijde van de stekkerhelften tegenover elkaar en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien. Vervang de eerder verwijderde kabelbinder. Zorg ervoor dat de kabelbinder de ketting niet raakt en knip het overtollige deel vlak en zonder scherpe punten af.
  ELECTRIC_MOTOR_3PRONG.png

Controleer je RAD!

 1. Draai de pedalen vooruit (alsof je fietst) om te controleren of de ketting soepel door de aandrijflijn beweegt en je remschijf recht tussen de remblokken door draait. Als de remschijf slingert, is deze mogelijk verbogen tijdens de montage van het wiel. Als dit het geval is, breng dan je e-bike naar een plaatselijke fietsenmaker voor reparatie of vervanging van de remschijf.
 2. Laat een vriend je helpen de fiets weer rechtop te zetten.
 3. Monteer eventueel eerder verwijderde accessoires, waarbij de bevestigingen moeten worden vastgedraaid met het aanhaalmoment dat in de bijgeleverde handleiding is vermeld.
 4. Plaats de accu weer.
 5. Controleer of je tussen al je versnellingen kunt schakelen.
 6. Werk de veiligheidschecklist vóór het rijden en de remmentest af die in de gebruikershandleiding is opgenomen. Nu ben je klaar om weer op je RAD te fietsen!

Aanbevolen artikelen

Voor verwijdering van het voorwiel:

Voorwiel met snelspanhendel verwijderen en monteren

Voor verwijderen van een achterwiel bij een e-bike zonder versnellingen:

Achterwiel bij een RadRunner verwijderen en monteren

Achterwiel bij een RadMission verwijderen en monteren

 • Was this article helpful?