Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

RadMission Gids voor vervanging van de kettingspanner

De kettingspanner van de Rad Mission kan worden vervangen als dit wordt geadviseerd door Productondersteuning van Rad Power Bikes. Volg onderstaande instructies om de kettingspanner te vervangen.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Tools Needed:

 • 2,5 mm-inbussleutel
 • 4 mm-inbussleutel
 • Digitale camera
 • Poetspapier of poetsdoeken
 • Houten blokken om het display te beschermen als de fiets ondersteboven wordt gezet.
 • Nitril handschoenen (eventueel)
 • De vervangende kettingspanner van Rad Power Bikes

Oude kettingspanner verwijderen

 1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd de aan/uit-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
 2. Zet de fiets voorzichtig ondersteboven. Plaats de handvatten op de blokken om het display te beschermen.
 3. Maak een foto van de kettingspanner als hulp bij het later monteren van de nieuwe kettingspanner.
  Flip the bike.png
 4. Draai de ketting van het kettingblad.Druk de kettingspanner naar de voorzijde van de fiets om ketting ruimte te geven. Pak de ketting met poetspapier vast en draai de ketting voorzichtig van het kettingblad.
  Remove chain.png
 5. Verwijder het onderste spanwieltje. Verwijder met een 2,5 mm-inbussleutel de bevestigingsbout van het onderste spanwieltje. Opmerking: Het spanwieltje heeft een metalen lagerbus die op zijn plaats wordt gehouden door een metalen ring aan weerszijden van het wieltje.
  Pulley wheel hardware.png
 6. Verwijder de kettingspanner van de achtervork. Verwijder de bevestigingsbout van de kettingspanner met een 4 mm-inbussleutel. Leg de bout opzij; deze moet weer worden gebruikt om de nieuwe kettingspanner te monteren. Recycle de oude kettingspanner en het onderste spanwieltje overeenkomstig de lokaal geldende voorschriften.
  Remove chain tensioner.png

  Ga verder met het volgende gedeelte om de nieuwe kettingspanner te monteren.

Nieuwe kettingspanner monteren

 1. Verwijder het onderste spanwieltje van de nieuwe kettingspanner. Pak de nieuwe kettingspanner en de eerder opzij gelegde bout. Verwijder met een 2,5 mm-inbussleutel de bevestigingsbout van het onderste spanwieltje.Opmerking: Het spanwieltje heeft een metalen lagerbus die op zijn plaats wordt gehouden door een metalen ring aan weerszijden van het wieltje. Leg het spanwieltje met de onderdelen opzij.

Maak een foto van het spanwieltje, de metalen lagerbus en de ringen om te helpen bij de latere montage.
 


Pulley wheel hardware-1.png

 1. Plaats de kettingspanner
  1. Plaats de kettingspanner op de liggende achtervork en steek het uiteinde van de torsieveer in het middelste gat op de achtervork.Torsion spring.png
  2. Draai de bevestigingsbout van de kettingspanner in de liggende achtervork. Draai de bout zorgvuldig vast met een 4 mm-inbussleutel. Draai de bout vast met 6 Nm.
   Secure_the_chain_tensioner.png

Waarschuwing: Een onjuist gemonteerde kettingspanner kan leiden tot voortijdige slijtage van componenten, tot verlies van controle over de fiets en ernstig of fataal letsel.

 1. Leg de ketting weer om het voorste kettingblad en controleer of de ketting voldoende gespannen is. Druk de kettingspanner naar voren. Gebruik een stuk poetspapier om de ketting vast te pakken en leg de ketting voorzichtig in de tanden op het kettingblad. Draai de crankstel achteruit om de ketting om te leggen.
  RadMission install chain.png
 2. Leid de ketting door de kettingspanner en monteer het spanwieltje.
  1. Leid de ketting door de kettingspanner. Gebruik de eerder genomen foto als referentie voor de juiste route van de ketting.
   RadMission_chain_routing.png
  2. Plaats het spanwieltje en zorg ervoor dat er een ring aan beide zijden van de metalen lagerbus is geplaatst. Raadpleeg zo nodig de eerder gemaakte foto. Draai de bout met de hand in de schroefdraad en gebruik vervolgens een 2,5 mm-inbussleutel om de bout vast te draaien. Draai de bout vast met 5 Nm.
   Bushing.png
 3. Draai het crankstel achteruit om te controleren of de ketting goed over het voorste kettingblad en door de kettingspanner loopt.
  Rotate cranks.png
 4. Zet de fiets rechtop, plaats de accu terug en test de fiets volledig tijdens een proefrit. Ride Rad!
 • Was this article helpful?