RadRunner Gids voor vervangen van de kabelboom

De kabelboom verbindt de diverse elektrische componenten op je fiets en kan vervangen worden als Rad Power Bikes Productondersteuning heeft vastgesteld dat deze beschadigd is of niet functioneert.

Het vervangen van de kabelboom omvat het loskoppelen van de stekkers, het verwijderen van de kabelboom uit de onderbuis en het vervangen door een nieuwe en het aansluiten van de stekkers.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Verzamel het benodigde gereedschap:

• Zijkniptang
  • 4 mm-inbussleutel,
  • 8 mm ring- of steeksleutel,
  • Touw (een twintigtal centimeters langer dan de lengte van de onderbuis),
  • Isolatietape,
  • Schaar,
  • Een paar nieuwe kabelbinders, en
  • De vervangende kabelboom van Rad Power Bikes.

Beschermplaat verwijderen

1. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en ontlaad de restspanning. Druk op de aan/uit-knop en gebruik de accusleutel om de slotcilinder op de accu naar de stand "uit en ontgrendeld" te draaien. Verwijder de sleutel en verwijder vervolgens de accu. Houd de aan/uit-knop even ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Verwijder de kabelkap en leg deze opzij.
    Remove cable cover.png
  3. Koppel de stekkers van de Twist Power Assist, de koplamp en de beide remhendels los van de kabelboom door de stekkerhelften recht uit elkaar te trekken zonder ze te draaien. Knip zo nodig de kabelbinders door. Koppel de displaystekker los door eerst de zilverkleurige metalen huls los te draaien en vervolgens de stekkerhelften uit elkaar te trekken zonder ze te draaien.
    Unplug all connectors.png
  4. Verwijder de bevestigingsbouten en de beschermplaat om de kabelboomstekker bereikbaar te maken.
    1. Verwijder de achterste bevestigingsbout, de borgmoer, de ring en het vulstuk van de beschermplaat. Gebruik een 4 mm-inbussleutel vanaf de bovenkant en een 8 mm-steeksleutel op de borgmoer onder de beschermplaat (bij de standaard).
      Remove the skid plate rear bolt.png
    2. Verwijder de voorste bevestigingsbout, de borgmoer, de ring en het vulstuk van de beschermplaat. Steek een 4 mm-inbussleutel volledig in de boutkop vanaf de onderzijde van de beschermplaat (vlakbij de bocht in de plaat). Druk de sleutel stevig aan en draai langzaam om beschadiging van de boutkop te voorkomen.
      Remove front skid plate bolt.png

Toegang tot de kabelboom

1. Draai het stuur naar een kant en duw vanaf de voorzijde van de fiets de kabelboom voorzichtig door de bovenste opening in de onderbuis om de kabel ruimte te geven.
    Feed cable into downtube.png
  2. Maak de doorvoertules los, en begin met de tule in de bovenste kabelopening in de onderbuis. Maak bij de onderste kabelopening (voor de trapas) de doorvoertule los en schuif deze over de stekker in de richting van de regeleenheid.
    Unseat top rubber grommet.pngUnseat bottom rubber grommet.png
  3. Wees voorzichtig om te voorkomen dat de stekker losraakt terwijl deze nog in het frame zit en trek de kabelboom voorzichtig uit de onderste kabelopening om de stekker bereikbaar te maken.
    Gently pull connector out of downtube.png
  4. Koppel de kabelboomstekker los bij de onderzijde van de onderbuis door de stekkerhelften recht zonder ze te draaien uit elkaar te trekken.
    Disconnect wiring harness connector.png
  5. Maak het touw vast aan het uiteinde van de stekkerhelft die uit de onderste kabelopening steekt.
    Secure the string to the connector.png
  6. Trek de kabelboom voorzichtig uit de bovenste kabelopening, zorg ervoor dat het touw uit beide kabelopeningen steekt en in de onderbuis achterblijft (dit maakt het makkelijker om de nieuwe kabelboom door en uit de onderbuis te trekken).
    Pull wiring harness out of upper cable opening.png
  7. Verplaats de bovenste doorvoertule over de kabelboomstekker naar het touw.
    Pass grommet onto string.png
  8. Maak het touw los van de oude kabelboom en laat het touw uit beide kabelopeningen hangen. Recycle de oude kabelboom volgens de lokale voorschriften voor elektronica.
    String coming out of openings.jpg

Kabelboom vervangen

1. Bind het touw dat uit de bovenste kabelopening steekt vast aan de zijde van de nieuwe kabelboom met de enkele stekker en plak het touw aan het uiteinde van de stekker met isolatietape (dit maakt het gemakkelijker om de nieuwe kabelboomstekker veilig door de onderbuis en uit de onderste kabelopening te leiden).
    Tape the string.png
  2. Druk de stekker door de rubberen doorvoertule en duw de stekker voorzichtig via de bovenste kabelopening in de onderbuis.
    Pass connector through grommet and into cable opening.png
  3. Duw de kabelboom voorzichtig in de onderbuis vanaf de bovenste kabelopening en trek voorzichtig aan het koord bij de onderste kabelopening om de kabelboomstekker door de onderbuis te leiden, totdat de stekker uit de opening komt.

Gebruik GEEN gereedschap (behalve het touw en de tape) om de stekker uit de onderste kabelopening te halen. Gereedschap zoals tangen, schroevendraaiers, enz. kunnen de stekkerpennen en stekkerhuizen gemakkelijk beschadigen, vooral als ze vanaf de onderste kabelopening naar boven in de onderbuis worden gestoken.

Pull connector out of lower opening.png

1. Verwijder de tape en het touw van de stekker bij de onderste kabelopening.
    Remove tape.jpg
  2. Sluit de stekkerhelft op de kabelboom aan op de bijbehorende stekkerhelft (op de kabel vanaf de regeleenheid) nabij de trapas. Let voor de aansluitwijze op de inkeping en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze recht in elkaar zonder ze te draaien.
    Plug in connector.png
  3. Schuif de stekker in de onderbuis via de onderste kabelopening en monteer de doorvoertule.
    Reinstall lower rubber grommet.png
  4. Trek de kabelboom voorzichtig uit de bovenste kabelopening om de kabelboom meer ruimte te geven aan de voorzijde van de fiets en monteer de rubberen doorvoertule.
    Pull wiring harness for cable slack.png
  5. Sluit alle stekkers aan op de kabelboom.
    1. Sluit de displaystekker aan. Let voor de aansluitwijze op de inkeping en pennen op de stekkerhelften, schuif ze recht in elkaar zonder ze te draaien en draai vervolgens de zilverkleurige metalen huls vast om de stekkerverbinding te borgen.
      Plug in display connector.png
    2. Sluit de overige stekkers aan. Lokaliseer de bijbehorende stekkerhelften en let voor de aansluitwijze op de inkeping en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.
      Plug in all connectors.png
  6. Vervang de kabelbinders die verwijderd werden, en knip het overtollige deel vlak boven de vergrendeling af met een kniptang. Zorg ervoor dat de snede vlak is en dat er geen scherpe punten zijn die de kabelmantel kunnen beschadigen.
    Zip ties.png
  7. Monteer de kabelkap aan de voorzijde van de fiets.

Beschermplaat monteren

1. Monteer de beschermplaat te beginnen met de achterste bout bij de standaard.
    1. Steek de achterste bevestigingsbout van de beschermplaat door de bevestigingssteun voor de standaard en het vulstuk. Controleer of er geen kabels in de weg zitten. Steek de bout door de beschermplaat, schuif een sluitring over de bout en monteer de borgmoer terwijl de bout wordt tegengehouden met een 4 mm-inbussleutel.
      Rear bolt spacer.png
    2. Schuif een veerring en een sluitring over de voorste bevestigingsbout van de beschermplaat. Steek de bout door de voorste gat in de plaat en in het vulstuk en draai de bout voorzichtig tot halverwege (ongeveer 3 tot 4 slagen) in de schroefdraad op het frame.
      Reinstall skid plate - front of mounting point.png
    3. Draai beide bouten gelijkmatig vast door ze telkens na een paar slagen af te wisselen. Gebruik een 4 mm-inbussleutel om de achterste bout tegen te houden en een 8 mm-steeksleutel om de borgmoer vast te draaien. Gebruik een 4 mm-inbussleutel voor de voorste bout. Draai beide bouten vast met 5 Nm.
  2. Controleer of alle kabels niet in contact kunnen komen met bewegende delen en of het stuur ongehinderd kan draaien.
  3. Plaats de accu weer, test de fiets volledig en laat je werk controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.