RadMission Gids voor vervangen van de kabelboom

De kabelboom van de RadMission verbindt de diverse elektrische componenten en loopt door de onderbuis van het frame. De kabelboom kan worden vervangen. Volg de onderstaande stappen als je door Productondersteuning wordt geadviseerd om de kabelboom van je RadMission te vervangen.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Je hebt nodig:

• Zijkniptang
  • Kleine platte schroevendraaier
  • Touw een twintigtal centimeters langer dan de lengte van de onderbuis
  • Isolatietape
  • Een paar kabelbinders
  • Een tafel, muur of een vriend om de fiets tegen te houden, of houten blokken (om het display te beschermen wanneer de fiets ondersteboven staat)
  • De vervangende kabelboom van Rad Power Bikes

Oude kabelboom verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd de aan/uit-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Zet de fiets stevig neer. Gebruik een tafel of muur of laat een vriend de fiets tegenhouden of zet de fiets voorzichtig ondersteboven, waarbij de handvatten op blokken moeten steunen om het display te beschermen.
    Flip the bike-2.jpg
  3. Koppel de stekkers aan de voorzijde van de fiets los. Knip de kabelbinders voor bevestiging van de kabels door. Maak als eerste de zilverkleurige metalen displaystekker los door de metalen huls los te draaien en de stekkerhelften recht zonder ze te draaien uit elkaar te trekken. Trek de overige stekkers aan beide stekkerhelften los zonder ze te draaien.
    RadMission front connectors.png
  4. Maak de rubberen doorvoertules los uit de onderste en bovenste kabelopeningen in de onderbuis (aangegeven door de pijlen op onderstaande afbeelding). Gebruik bij voorkeur een stompe platte schroevendraaier en wip de rubberen doorvoertules voorzichtig uit de buis. Pas op dat je de doorvoertules tijdens het verwijderen niet beschadigt.
    RadMission grommets.png
  5. Koppel de kabelboomstekker aan de onderzijde van de onderbuis los.Trek beide stekkerhelften van de stekker van elkaar zonder ze te draaien. De kabelboomstekker is zwart en heeft 10 stekkerpennen.
    RadMission wiring harness diagram cropped.png
  6. Maak het touw vast aan het uiteinde van de stekkerhelft die uit de onderste kabelopening steekt. Bind het touw (hieronder in blauw) aan het uiteinde van de kabelboomstekker en plak het bovendien met tape vast aan de kabelboom (hieronder in oranje weergegeven) om de stekker door de onderbuis te begeleiden. Het touw wordt gebruikt om de nieuwe kabelboom te installeren. Steek de stekkerhelft in de onderste kabelopening.
    RadMission - Insert connector.gif
  7. Verwijder de kabelboom vanaf de bovenzijde uit de onderbuis. Trek de kabelboom (oranje) voorzichtig uit de bovenste kabelopening, zorg ervoor dat het touw (blauw) uit beide kabelopeningen steekt en in de onderbuis achterblijft.
    Remove wiring harness (2).gif
  8. Verplaats de bovenste doorvoertule van de kabelboom naar het touw.
  9. Maak het touw los van de kabelboom. Laat het touw uit beide kabelopeningen hangen. Recycle de oude kabelboom volgens de lokale voorschriften.
    Ga verder met het volgende gedeelte om de nieuwe kabelboom te installeren.

Nieuwe kabelboom installeren

1. Pak de nieuwe kabelboom. Leg deze zo neer dat de kant met de enkele stekker naar de achterkant van de fiets wijst.
  2. Bevestig het touw aan de nieuwe kabelboom. Bind en tape het touw dat uit de bovenste kabelopening steekt (hieronder omcirkeld) aan de zijde met de enkele stekker van de nieuwe kabelboom.
    Tie connector end.png
  3. Steek de stekker in de onderbuis. Druk de stekker door de rubberen doorvoertule van de bovenste kabelopening en duw de stekker voorzichtig in de onderbuis. Trek tegelijkertijd voorzichtig aan het touw bij de onderste kabelopening totdat de stekker uit de onderste kabelopening komt.
    RadMission - Install wiring harness.gif

Gebruik geen gereedschap (behalve het touw en de tape) om de stekker uit de onderste kabelopening te halen. Gereedschap zoals tangen, schroevendraaiers, enz. kunnen de stekkerpennen en stekkerhuizen gemakkelijk beschadigen, vooral als ze vanaf de onderste kabelopening naar boven in de onderbuis worden gestoken.

4. Sluit de kabelboom aan op de regeleenheid. Maak de tape en het touw los van de stekker. Pak beide stekkerhelften en controleer of de stekker door de doorvoertule steekt. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien. Monteer de doorvoertule weer.
    RadMission wiring harness.png
  5. Stel de ligging van de kabelboom af vanaf de voorzijde van de fiets. Trek aan de voorzijde van de fiets voorzichtig aan de kabelboom om deze meer ruimte te geven en monteer de rubberen doorvoertule.
  6. Sluit de displaystekker aan. Let voor de aansluitwijze op de inkeping en pennen (en de merktekens op de buitenzijde) van de stekkerhelften en schuif ze recht in elkaar zonder ze te draaien. Draai vervolgens de zilverkleurige metalen huls vast om de stekkerverbinding te borgen.
  7. Sluit de koplampstekker aan. Volg de kabel vanaf de splitsing in de kabelboom en zoek de bijpassende stekkerhelft die van de koplamp komt. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.
  8. Sluit de overige stekkers aan. Sluit de alle stekkers aan de voorzijde van de fiets aan.
    1. Zoek de stekkerhelften van de kabelboom en de bijpassende stekkerhelften van de componenten. Volg de kabel van het onderdeel naar de stekkerhelft en zorg ervoor dat de stekkerhelften op elkaar passen.
    2. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.

Sluit geen stekkers van de kabelboom aan als de stekkerhelften qua kleur en vorm niet bij elkaar passen. Als je dit wel doet, kan dit leiden tot onherstelbare schade aan de stekker, het onderdeel of de kabelboom.

9. Bevestig de kabels met kabelbinders. Knip het overtollige deel van de kabelbinders af zodat ze vlak en glad zijn.
  10. Draai het stuur naar links en rechts om er zeker van te zijn dat het vrij kan draaien en dat de kabels voldoende ruimte hebben.Controleer of alle kabels niet in contact kunnen komen met bewegende delen.
  11. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.