Verwijderen van beschadigde of vastzittende bouten

In dit artikel staan enkele tips en trucs om een bout te verwijderen die vastzit (met een onbeschadigde kop) of beschadigd is (met een beschadigde kop).

Een bout met een onbeschadigde kop kan vastzitten als gevolg van vuil, roest of verf op de schroefdraad of een beschadigde schroefdraad. Een bout met een beschadigde, rondgedraaide kop kan het gevolg zijn van gebruik van ongeschikt gereedschap of gereedschap met een verkeerde maat voor het los- of vastdraaien.

Volg de onderstaande stappen om de bout te verwijderen.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Benodigd gereedschap:

• Kruipolie zoals WD-40 of PB Blaster
  • Griptang, zoals van Vise-Grip
  • Afplaktape
  • Een rubberen band of wat staalwol
  • Gereedschap dat past bij het type en de maat van de boutkop
  • Haarföhn

Bout verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE of de aan/uit-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Spuit wat kruipolie, zoals WD-40 of PB Blaster, op het gedeelte tussen de boutkop en het frame.
  3. Tik meerdere keren met een stuk gereedschap op de kop van de bout om capillaire werking van de kruipolie te versterken, zodat de kruipolie in de schroefdraad doordringt.
  4. Wacht 20 minuten zodat de kruipolie zich een weg kan banen door roest of vuil op de schroefdraad van de bout in het schroefgat.
  5. Volg de onderstaande stappen om een bout met een onbeschadigde kop te verwijderen.
    1. Gebruik warmte om de bout te verwijderen.
      1. Gebruik een föhn op de hoogste stand om de kop van de bout een minuut of twee te verwarmen. Raak de boutkop en de omringende fietsonderdelen niet aan, omdat het gebied erg heet kan zijn. Wacht tot de bout volledig is afgekoeld. Als de bout afkoelt, krimpt het metaal en trekt de bout materiaal weg uit de schroefdraad, waardoor de bout gemakkelijker kan worden verwijderd.
      2. Gebruik passend gereedschap om de bout te verwijderen. Druk het gereedschap stevig op de boutkop. Oefen stevige druk uit op het gereedschap en draai het langzaam om de bout te lossen en te verwijderen.
      3. Als de bout niet loskomt, raden we aan om de fiets naar een gerenommeerde fietsenmaker te brengen voor hulp.
  6. Als de bout niet loskomt, raden we aan om de fiets naar een gerenommeerde fietsenmaker te brengen voor hulp.
    1. Gebruik extra wrijving om de bout te verwijderen.
      1. Plaats een strook rubber of staalwol om de kop van de bout. Druk het gereedschap stevig in het rubber of de staalwol en op de boutkop.  Het rubber of de staalwol zorgt ervoor dat het gereedschap tijdens het draaien meer grip heeft op de boutkop.
      2. Oefen stevige druk uit op het gereedschap en draai het langzaam om de bout te lossen en te verwijderen.
      3. Als de bout niet loskomt, ga dan verder met de volgende stap.
    2. Gebruik een griptang om de bout te verwijderen.
      1. Plak tape op het gedeelte rondom de bout om krassen te voorkomen.
      2. Vergrendel de griptang op de boutkop haaks op de bout.
      3. Draai de griptang om de bout los te draaien.
      4. Als de bout niet loskomt, raden we aan om de fiets naar een gerenommeerde fietsenmaker te brengen voor hulp.
  7. Als de bout is verwijderd en de reparatie is voltooid, plaats dan de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit!

Hoe je schade aan de boutkop kunt voorkomen

We raden je aan de onderstaande richtlijnen te volgen om een bout vakkundig te monteren en beschadiging van de boutkop te voorkomen.

1. Controleer de bout en het bevestigingsgat op beschadiging, roest en vuil.
    1. Controleer of de bout schoon en roestvrij is en of de schroefdraad onbeschadigd is.
    2. Controleer of het bevestigingsgat schoon en roestvrij is. Reinig zo nodig het bevestigingsgat met een stuk poetspapier en wat schoonmaakalcohol en laat het vervolgens volledig drogen.
  2. Bereid de bout voor.
    1. Smeer de schroefdraad van de bout met wat wit lithiumvet.
    2. Draai de bout voorzichtig met de hand in en zorg ervoor dat je de bout er niet scheef indraait.
  3. Gebruik het juiste gereedschap.
    1. Draai de bout vast met passend gereedschap en gebruik een momentsleutel voor het juiste aanhaalmoment.
    2. Druk het gereedschap aan op de boutkop en draai langzaam.
    3. Als de boutkop bramen of vervorming begint te vertonen, stop dan met de montage van de bout, draai hem terug en vervang hem door een nieuwe bout.
    4. Draai de bout vast met het voorgeschreven aanhaalmoment dat in je gebruikershandleiding staat. Draai een bout niet te strak aan, anders kan de boutkop beschadigd raken.