Gids voor het afstellen van zwakke remmen

Remkabels (en versnellingskabels) op alle fietsen rekken na verloop van tijd uit en moeten regelmatig worden nagesteld.

De mechanische schijfremmen die op alle e-bikes van Rad Power Bikes zijn gemonteerd, zijn een essentiële veiligheidsvoorziening en het is erg belangrijk om ze goed afgesteld te houden. De remmen zijn in principe gelijk aan de schijfremmen die op normale fietsen worden geleverd en hun afstelling en onderhoud zouden zeer bekend moeten zijn bij elke gerenommeerde fietsenmaker.

Volg de onderstaande stappen om je remmen zo nodig strakker af te stellen. Als de remmen van je fiets geluid maken of aanlopen tijdens het fietsen, volg dan de stappen HIER om de remmen af te stellen.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Je hebt nodig:

• Een 5 mm-inbussleutel
  • Een momentsleutel met een 5 mm-inbusbit
  • Het afstelgereedschap voor het binnenste remblok van de achterrem bij Rad Power Bikes (voor RadWagon-modellen van 2019 en eerder Neem contact met ons op om het gereedschap zo nodig te bestellen).

De remmen testen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE (of de  aan/uit knop) ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Zet de fiets op een onderhoudsstandaard. Je kunt de fiets ook op de standaard zetten en een wiel in de lucht houden zodat het vrij van de grond kan draaien.
  3. Controleer de remmen. SDraai het wiel en controleer of er speling is tussen de remblokken en de remschijf. Gebruik de linker remhendel om het voorwiel te stoppen en de rechter remhendel om het achterwiel te stoppen.

Remmen moeten worden afgesteld als:
  • Als je het te lang vindt duren voordat de remblokken de fiets afremmen.
  • De remblokken raken de remschijf pas, als de remhendel verder dan halverwege de slag tussen de ruststand en het handvat staat.
  • De remblokken staan te ver van de remschijf.
  • Een of beide remhendels kunnen tot te dicht bij het stuur worden ingeknepen; op de onderstaande foto's aangegeven met de X.
Photo Sep 06, 2 27 30 PM.jpg Photo Sep 06, 2 27 42 PM.jpg

Volg de onderstaande stappen om je remmen zo nodig af te stellen. Na het afstellen moet de remhendel zo zijn afgesteld dat de remblokken de remschijf raken, als de remhendel halverwege de slag tussen de ruststand en het handvat staat.

Photo Sep 06, 2 28 29 PM.jpg

Raak de remschijf nooit aan, vooral niet als het wiel in beweging is. Het aanraken van de remschijf terwijl deze in beweging is, kan ernstig letsel veroorzaken, kan de remprestaties verminderen en leiden tot piepende remmen.

Remmen afstellen

Stelschroef draaien

1. Verdraai de stelschroef op de remhendel. Draai de borgring los en draai de stelschroef in kleine stappen verder uit zodat deze verder uit de remhendel steekt. Draai de borgring vast om de stelschroef in de bereikte stand vast te zetten. Hierdoor zal de kabel strakker worden gezet.
    barrel adjuster - brake lever.gif
  2. Controleer de remmen. Draai het wiel en controleer of er speling is tussen de remblokken en de remschijf. Knijp de remhendel in om het wiel te stoppen
  3. Als het probleem niet is verholpen door het maximaal uitdraaien van de stelschroef, herhaal dan stappen 1-2 met de stelschroef op de remklauw bij het achterwiel om de kabel strakker te zetten.
    barrel adjuster - brake caliper.gif
  4. Controleer de remmen. Draai het wiel en controleer of er speling is tussen de remblokken en de remschijf. Knijp de remhendel in om het wiel te stoppen. Als het probleem niet is verholpen, kan de kabelklembout op de remklauw worden afgesteld door de volgende stappen te volgen.

Kabelklembout afstellen

1. Draai alle stelschroeven terug in hun oorspronkelijke stand. Zorg ervoor dat alle vier de stelschroeven (een op elke remhendel en een op elke remklauw) volledig "naar binnen" zijn gedraaid en strak tegen de borgring zitten.
  2. Zet de remkabel strakker bij de remklauw.
    1. Gebruik een inbussleutel om de kabelklembout iets los te draaien (maar niet te verwijderen) tot de remkabel door de bout kan schuiven.
      IMG_3240 (2).jpg
    2. Trek de kabel door de klembout en schuif de remklauwarm verder op de kabel.
    3. Draai de kabelklembout vast om de kabel strakker vast te zetten.
      IMG_3240 (1).jpg
    4. Draai de bout vast met 5 Nm.
  3. Controleer de remmen. Draai het wiel en controleer of er speling is tussen de remblokken en de remschijf. Knijp de remhendel in om het wiel te stoppen.
  4. Breng zo nodig aanpassingen aan. Als de slag van de remhendel tijdens het inknijpen te klein is, draai dan de kabelklembout iets los,schuif de kabel iets omhoog door de klembout om de kabel losser zetten, draai de klembout vast en test de remmen.

Als de remkabel m.b.v. de kabelklembout is afgesteld en het probleem blijft optreden, moet het binnenste remblok worden afgesteld volgens de onderstaande stappen.

Binnenste remblok afstellen

1. Test de remmen. Draai het wiel en controleer of er speling is tussen de remblokken en de remschijf. Knijp de remhendel in om het wiel te stoppen. Als het remblok dat zich het dichtst bij de wielnaaf bevindt, nog te ver van de schijf verwijderd is, moet het binnenste remblok dichter bij de remschijf worden afgesteld.
  2. Stel zo nodig het binnenste remblok van het voorwiel af.
    1. Steek bij het voorwiel een 5 mm-inbussleutel door de spaken en in de afstelknop van het binnenste remblok.
    2. Draai het gereedschap 1 tot 2 klikken rechtsom om de ruimte tussen het binnenste remblok en de remschijf te verkleinen.br>
      inner pad adjuster.jpg
  3. Stel indien nodig het binnenste remblok achter af.
    1. Bij fietsen met een naafmotor met reductie:
      1. Steek bij het achterwiel vlakbij de wielnaaf, een 5 mm-inbussleutel door de spaken en in de afstelknop van het binnenste remblok.
      2. Draai het gereedschap 1 tot 2 klikken rechtsom om de ruimte tussen het binnenste remblok en de remschijf te verkleinen.
        Geared hub.jpg
    2. Bij fietsen met een direct-drive motor (RadWagon-modellen tot en met 2019):
      1. Pak het afstelgereedschap voor het binnenste remblok of een 5 mm-inbussleutel. Neem zo nodig contact op met ons productondersteuningsteam om het afstelgereedschap voor het binnenste remblok aan te vragen via e-mail: eu-support@radpowerbikes.com. Het afstelgereedschap maakt het afstellen van het binnenste remblok veel gemakkelijker. Als je een RadWagon-model uit 2019 of eerder hebt, niet over het gereedschap beschikt en je achterrem zo snel mogelijk wilt afstellen, kun je dit doen met een 5 mm-inbussleutel volgens de instructies hieronder.
      2. Bij gebruik van het afstelgereedschap voor het binnenste remblok: Steek bij het achterwiel, vlakbij de wielnaaf, het afstelgereedschap voor het binnenste remblok tussen de motor en de remklauw en in de afstelknop van het binnenste remblok. Draai het gereedschap 1 tot 2 klikken zoals hieronder afgebeeld, om de ruimte tussen het binnenste remblok en de remschijf te verkleinen.
        Inner pad adjustment - tighten.gif
      3. Bij gebruik van een 5 mm-inbussleutel:
        1. Lokaliseer de bevestigingsbouten van de remklauw aan het frame. Draai de twee bevestigingsbouten m.b.v. 5 mm-inbussleutel los en verwijder de remklauw.
          RadWagon bolts.jpg
        2. Lokaliseer de afstelknop voor het binnenste remblok en draai m.b.v. een 5 mm-inbussleutel de afstelknop (1 - hieronder) van het binnenste remblok ongeveer 1 tot 2 klikken rechtsom om de ruimte tussen het binnenste remblok (2 - hieronder) en de remschijf te verkleinen.
          Inner brake pad.jpg
        3. Monteer de remklauw weer. Centreer de remschijf tussen de remblokken, monteer de bouten en draai de bouten gelijkmatig vast. Draai de bouten vast met 6-8 Nm.
  4. Test de remblokspeling en het remgevoel. Draai het wiel rond en knijp in de remhendel om te controleren of de remblokken de remschijf raken, als de remhendel halverwege de slag tussen de ruststand en het handvat staat.
    Photo Sep 06, 2 28 29 PM-1.jpg
  5. Als de remmen zijn afgesteld, plaats dan de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.