Gids voor vervanging van de versteller

De versteller kan vervangen worden als Rad Power Bikes Productondersteuning heeft vastgesteld dat deze beschadigd is of niet functioneert. Volg de onderstaande stappen om de versteller van je fiets te vervangen.

Opmerking: Op de meeste foto's hierna staat een RadRhino uit 2019, maar de stappen zullen voor andere modellen nagenoeg gelijk zijn.

Benodigd gereedschap:

• Platte schroevendraaier
  • Phillips-kruiskopschroevendraaier
  • Schoonmaakalcohol
  • Poetspapier
  • Zijkniptang
  • 3 mm-inbussleutel
  • 5 mm-inbussleutel
  • Momentsleutel (met 3 mm-, 5 mm-inbusbits en een sleufbit)
  • Kabelkniptang of punttang
  • Kabeleindnippels
  • Kabelbinders
  • De vervangende versteller van Rad Power Bikes

Oude versteller verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud.Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Verwijder het handvat.
    1. Verwijder de sluitdop. Gebruik een platte schroevendraaier om de sluitdop van het handvat te verwijderen en leg deze opzij.
    2. Verwijder het handvat. Steek de schroevendraaier voorzichtig tussen de stuurbuis en het handvat, wrik het handvat een beetje omhoog vanaf het stuur. Gebruik dan een stuk poetspapier of een knijpfles om de schoonmaakalcohol als tijdelijk smeermiddel in de spleet tussen het handvat en het stuur aan te brengen. Draai en trek het handvat van het stuur.
  3. Verwijder de "twist power assist"-draaigreep.
    1. Koppel de stekker van de Twist Power Assist los. Volg de kabel van de twist power assist-draaigreep naar de stekker. Knip de kabelbinder door en trek de stekkerhelften uit elkaar zonder ze te draaien.
    2. Draai de klembout van de Twist Power Assist iets los. Draai de klembout (1, hieronder) van de twist power assist los m.b.v. een 3 mm-inbussleutel. Draai zo nodig de klembout van de remhendel (2, hieronder) iets los met een 5 mm inbussleutel en verplaats de remhendel uit de weg.
      mceclip1.png mceclip2.png
    3. Verwijder de vulbus en daarna de Twist Power Assist. Schuif de vulbus en de twist power assist van het stuur en let daarbij op de opstelling van de vulbus, die fundamenteel is bij de hermontage.
      mceclip9.png mceclip3.png
  4. Verwijder de remhendel.
    1. Draai de klembout van de remhendel los. Knip de kabelbinders zo nodig door en draai de bout met een 5 mm-inbussleutel los.
    2. Draai het stuur naar links, koppel de remstekker los als er meer speling nodig is en schuif de remhendel van het stuur. Leg de onderdelen opzij voor hermontage.

Om de remkabel zo nodig meer ruimte te geven kan met een 5 mm-inbussleutel de kabelklembout op de achterremklauw iets worden losgedraaid en vervolgens de remhendel van het stuur worden geschoven.
      mceclip3-1.png mceclip6.png

5. Verwijder de eindnippel van de versnellingskabel. Lokaliseer bij de derailleur aan de rechterkant van het achterwiel, de eindnippel van de versnellingskabel. Gebruik een tang om de geklemde eindnippel iets rond te knijpen en te verwijderen van de versnellingskabel; leg de eindnippel opzij.
    mceclip8.png mceclip9-1.png

De uiteinden van de binnenkabel zijn extreem scherp, vooral als de kabel gerafeld is. Wees voorzichtig bij het aanraken van scherpe en gerafelde kabeluiteinden om letsel te vermijden.

6. Ontspan de versnellingskabel. Draai met een 5 mm-inbussleutel de kabelklembout telkens één slag per keer los, totdat het uiteinde van de versnellingskabel uit de klembout naar de achterkant van de fiets kan worden geschoven.

Zorg er voor dat de bout niet volledig uit de derailleur verwijderd wordt. Neem contact op met Productondersteuning als de bout per ongeluk volledig verwijderd wordt.

mceclip10.png mceclip11-1.png
  7. Verwijder de versnellingskabel.
    1. Zet de versteller in de 7e versnelling.
    2. Lokaliseer waar de versnellingskabel aansluit op de versteller. Schuif de buitenkabel uit de versteller naar het midden van de fiets om een deel van de binnenkabel bij de versteller bloot te leggen.
    3. Duw de binnenkabel door de versteller naar het uiteinde van het stuur , pak vervolgens het uiteinde van de binnenkabel en trek de binnenkabel voorzichtig volledig uit de buitenkabel en de versteller.
      mceclip14.png mceclip16.png
  8. Draai de klemschroef van de versteller iets los en verwijder de oude versteller. Druk met een Phillips-kruiskopschroevendraaier of een platte schroevendraaier stevig op de klemschroef aan de onderzijde van de versteller. Schuif de versteller van het stuur en recycle dit onderdeel volgens de lokale voorschriften.

Nieuwe versteller monteren

1. Monteer de nieuwe versteller. Schuif de nieuwe versteller op het stuur en zet deze in een zodanige stand dat hij door de berijder kan worden bediend. Draai de klemschroef van de versteller met 6 Nm vast.
  2. Monteer de nieuwe versnellingskabel. Zet de versteller in de 7e versnelling, steek het uiteinde van de binnenkabel in de kabelopening (hieronder omcirkeld) en duw de kabel voorzichtig door het verstellerhuis.
    mceclip21.png mceclip22.png mceclip23.png
  3. Voer de binnenkabel in de buitenkabel. Verwijder indien nodig de eindhuls van de buitenkabel en schuif de huls over het kabeluiteinde, en steek de binnenkabel vervolgens in de buitenkabel.
    mceclip24.png mceclip25.png
  4. Druk het uiteinde van de buitenkabel in het verstellerhuis. Duw vervolgens de rest van de binnenkabel door de buitenkabel.
  5. Leid de kabel door de eerste kabelgeleider bij de liggende achtervork. De meeste van onze fietsmodellen (behalve de RadWagon 2019), hebben een buitenkabel in twee delen (oranje gemarkeerd, hieronder) en een deel blootliggende binnenkabel bij de liggende achtervork (in blauw). Volg de volgende stappen om ervoor te zorgen dat de kabel volledig door het fietsframe gaat.
    mceclip27.png mceclip28.png
  6. Lokaliseer de eerste kabelgeleider bij de liggende achtervork.
    1. Verwijder de buitenkabel uit de kabelgeleider en voer de binnenkabel door de buitenkabel.
      mceclip32.png mceclip33.png
    2. Leid de kabel door de eindhuls en plaats de eindhuls volledig in de kabelgeleider.
      mceclip34.png mceclip35.png
  7. Lokaliseer de tweede kabelgeleider.
    RadRhino White.png
    1. Verwijder de buitenkabel uit de kabelgeleider.
    2. Steek de binnenkabel door de buitenkabel en plaats de buitenkabel in de kabelgeleider.
  8. Monteer de versnellingskabel aan de derailleur.
    1. Zorg ervoor dat de ketting om het kleinste tandwiel ligt en dat de versteller in de 7e versnelling staat.
    2. Leid het kabeluiteinde door de stelschroef en door de kleine opening en uitsparing tussen de kabelklembout en de borgmoer.
      mceclip39.png mceclip40.png mceclip41.png
    3. Trek de binnenkabel aan zodat er geen speling meer is, maar niet zo strak dat de kabel de derailleur naar het wiel toe beweegt, en gebruik een 5 mm-inbussleutel om de kabelklembout vast te draaien.
  9. Controleer of de buitenkabel in de kabelgeleiders op het frame zit. Volg de versnellingskabel van het stuur naar de achterkant van de fiets en controleer of alle uiteinden van de buitenkabel in de kabelgeleiders zitten.
    mceclip44.png mceclip51.png mceclip48.png mceclip50.png
  10. Stel de derailleur af en verwijder de speling uit de kabel. Houd het achterwiel van de grond, draai de pedalen met de hand rond en schakel door alle versnellingen. Stel de derailleur zo nodig af.
  11. Knip de binnenkabel op maat. Als de buitenkabel volledig in de kabelgeleiders op het frame zit en de derailleur correct is afgesteld en werkt, knip dan het overtollige deel van versnellingsbinnenkabel af. Zorg ervoor dat er ongeveer 7,5 cm binnenkabel achter de kabelklembout op de derailleur overblijft.
  12. Monteer de eindnippel. Plaats een nieuwe eindnippel op het kabeluiteinde en gebruik het krimpbekgedeelte van de kabelkniptang of de punttang om de nippel op het uiteinde van de kabel vast te zetten.
    mceclip52.png mceclip53.png mceclip55.png

Alle onderdelen weer monteren

1. Monteer de remhendel weer. Schuif de remhendel op het stuur en draai met een 5 mm-inbussleutel de remhendelbout vast. Draai de bout vast met 6 Nm.
    mceclip56.png mceclip57.png
  2. Monteer "twist power assist"-draaigreep weer. Schuif de Twist Power Assist-draaigreep en de vulbus op het stuur. Als de Twist Power Assist-draaigreep een knop heeft, zet de draaigreep dan in een zodanige stand dat de knop gemakkelijk bedienbaar is voor de berijder. Draai de klembout van de Twist Power Assist vast m.b.v. een 3 mm-inbussleutel. Draai de bout vast met 3 Nm.
    mceclip59.png mceclip62.png

De vulbus moet op de juiste wijze tussen de Twist Power Assist en het handvat worden gemonteerd om de fiets veilig te laten werken.

3. Monteer het handvat. Breng een kleine hoeveelheid schoonmaakalcohol aan op het stuur en schuif/draai het handvat op zijn plaats. Als het handvat gelijk ligt met het stuuruiteinde, monteer dan de sluitdop. Zodra de schoonmaakalcohol is verdampt, mag het handvat niet gemakkelijk meer kunnen bewegen.
    mceclip64.png mceclip65.png
  4. Sluit de stekkers van de rem en de Twist Power Assist aan. Lokaliseer beide stekkerhelften, let dan voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en de externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.

Kabel van de rem
    Kabel van de Twist Power Assist
  5. Bevestig de kabelbinders. Controleer de ligging van de kabels en vervang eventuele kabelbinders. Knip het overtollige deel van de kabelbinders af zodat ze vlak en glad zijn.
    mceclip70.png mceclip71.png
  6. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.

Een onjuist gemonteerde versteller of versnellingskabel en een foutieve derailleurafstelling kunnen leiden tot onveilige verkeerssituaties, schade aan de fiets en eigendommen en ernstig of fataal letsel. Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.