Gids voor vervangen van de hydraulische rem

Volg deze gids om hydraulische remcomponenten op je fiets te vervangen als Rad Power Bikes Productondersteuning heeft beoordeeld dat een of meer van deze componenten beschadigd zijn of niet goed functioneren.

De vervangende hydraulische rem bestaat uit een remhendel, remleiding en remklauw.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Benodigd gereedschap:

• Zijkniptang
  • Schoonmaakalcohol
  • Poetspapier
  • Platte schroevendraaier
  • 2,5 mm-inbussleutel
  • 4 mm-inbussleutel
  • 5 mm-inbussleutel
  • Momentsleutel met inbusbits van 3 mm en 5 mm
  • Een paar kabelbinders
  • Remblokspreider
    • Eventueel kan het remblokafstandsstuk of een schone, grote platte schroevendraaier ook worden gebruikt
  • Het vervangende hydraulische remsysteem

Onderdelen kunnen afwijken (type boutkop) en/of ander gereedschap vereisen. Gebruik passend en geschikt gereedschap voor de bouten. Zorg ervoor dat het gereedschap stevig in de boutkop wordt gedrukt en draai langzaam om beschadiging te voorkomen.

Oude componenten van de hydraulische rem verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE of de aan/uit-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Bepaal de juiste remklauw. Bepaal welke remklauw vervangen moet worden. De rechter hendel is verbonden met de remklauw achter en de linker hendel is verbonden met de remklauw voor.
  3. Verwijder de remklauw. Gebruik een 5 mm-inbussleutel om de twee bouten los te draaien en te verwijderen waarmee de remklauw aan het frame of de vork is bevestigd. Maak een foto van de montagepositie van de remklauwbouten en verwijder de remklauw van de fiets.
  4. Verwijder de remleiding. Volg de remleiding vanaf de remklauw en maak deze los van de fiets. Maak een foto van het traject van de remleiding als hulp voor de latere montage.
    • De voorremleiding is met een klem aan de vork bevestigd en met kabelbinders aan de kabelboom. Gebruik zijkniptang om kabelbinders door te knippen. Gebruik een 4 mm-inbussleutel om de klem van de remleiding los te maken.
    • De achterremleiding is aan het frame bevestigd onder de buitenste kabelafdekking en met kabelbinders aan de liggende achtervork. Knip de kabelbinders door en draai met een 2,5 mm-inbussleutel de vier bouten die de buitenste kabelafdekking aan het frame bevestigen, iets los. Trek de achterremleiding onder de buitenste kabelafdekking vandaan.
  5. Verwijder de sluitdop. Gebruik een platte schroevendraaier om de sluitdop van het handvat te verwijderen.
  6. Verwijder het handvat. Er zijn twee soorten handvatten. Lock-on-handvatten hebben een enkele bout waarmee het handvat aan het stuur is bevestigd. Standaard handvatten hebben geen bouten waarmee het handvat aan het stuur is bevestigd.
    • Lock-on-handvatten zijn vastgezet met een 3 mm-inbusbout. Om deze handvatten te verwijderen, moet met een 3 mm-inbussleutel de bout worden verwijderd en het handvat van het stuur worden geschoven.
    • Draai en trek bij de standaard handvatten, het handvat van het stuur. Breng indien nodig een kleine hoeveelheid schoonmaakalcohol aan tussen de handgreep en het stuur als tijdelijke smering: steek de schroevendraaier voorzichtig tussen de stuurbuis en het handvat, wrik het handvat een beetje omhoog vanaf het stuur en gebruik dan een stuk poetspapier of een knijpfles om de schoonmaakalcohol in de spleet aan te brengen.
  7. Verwijder de draaigreep van de "Twist Power Assist" (als je de rechter remhendel vervangt).
    1. Koppel de stekker van de Twist Power Assist los. Volg de kabel van de Twist Power Assist-draaigreep naar de stekker. Knip de kabelbinder door en trek de stekkerhelften uit elkaar zonder ze te draaien.
    2. Draai de klembout van de Twist Power Assist iets los. Draai de klembout van de Twist Power Assist los m.b.v. een 3 mm-inbussleutel.
    3. Verwijder de vulbus en daarna de Twist Power Assist. Schuif de vulbus en de Twist Power Assist van het stuur en let daarbij op de opstelling van de vulbus, die fundamenteel is bij de hermontage.
  8. Maak de remstekker los. Volg de kabel vanaf de hendel naar de stekker en trek de stekkerhelften zonder te draaien recht uit elkaar.
  9. Verwijder de oude remhendel. Draai de klembout van de remhendelklem los m.b.v. 5 mm-inbussleutel en schuif vervolgens de hendel van het stuur. Recycle de oude componenten van de hydraulische rem overeenkomstig de lokaal geldende voorschriften.

Componenten van de nieuwe hydraulische rem monteren

1. Installeer de nieuwe remhendel. Schuif de nieuwe remhendel op het stuur en zet deze onder dezelfde hoek als de andere remhendel. Draai de bout met de hand in de schroefdraad en gebruik vervolgens een 5 mm-inbussleutel om de bout vast te draaien. Draai de bout vast met 6 Nm.
  2. Verwijder het remblokafstandsstuk (indien van toepassing). Controleer of de nieuwe remklauw een remblokafstandsstuk tussen de remblokken heeft en verwijder dit. Als de remklauw geen afstandsstuk tussen de remblokken heeft, kun je deze stap overslaan.

Knijp niet in de remhendels zolang de remklauwen niet op de remschijf zitten en er geen afstandsstuk tussen de remblokken zit. Als je dit wel doet, kunnen de remblokken stevig tegen elkaar gedrukt worden, waardoor ze weer van elkaar moeten worden getrokken met behulp van een remblokspreider of soortgelijk gereedschap.

3. Stel de remblokken af. Gebruik de remblokspreider om de opening tussen de remblokken te vergroten zoals aangegeven door de fabrikant.
  4. Monteer de remklauw. Zorg ervoor dat de bouten van de remklauw correct geplaatst zijn en gebruik hiervoor de eerder gemaakte foto. Draai de remklauwbouten gedeeltelijk in de montagegaten. Gebruik een 5 mm-inbussleutel om de remklauwbouten aan te draaien totdat de remklauw niet meer heen en weer kan bewegen.
  5. Richt de remklauw.
    1. Gebruik een 5 mm-inbussleutel om beide remklauwbouten één slag tegelijk los te draaien zodat de remklauw heen en weer kan bewegen.

Het aanraken van de remschijf, die scherpe randen heeft en erg heet kan worden tijdens het rijden, kan ernstig letsel, snijwonden of brandwonden veroorzaken. De remschijf warmt op door wrijving wanneer de remblokken tegen de remschijf drukken om de fiets te vertragen of te stoppen. Door het aanraken van de remschijf of de remblokken met de blote huid kan ook huidvet op de remschijf achterblijven, waardoor de remprestaties kunnen verminderen. Raak de remschijf niet aan, vooral niet als deze draait of nadat je net hebt gefietst. Raak de remschijf alleen aan voor noodzakelijk onderhoud wanneer deze koud is, niet beweegt en wanneer je handschoenen draagt of andere geschikte beschermingsmiddelen gebruikt.

2. Knijp met één hand de remhendel in van de rem die je vervangt. Houd de remhendel ingeknepen en draai de remklauwbouten vast totdat de remklauw niet langer heen en weer beweegt.
    3. Laat de remhendel los en draai aan het wiel om te testen of de remblokken tegen de remschijf schuren. Controleer of beide remblokken evenwijdig aan de remschijf staan.
    4. Als de remblokken tegen de remschijf schuren na het uitlijnen van de remklauw, draai dan geleidelijk één bout tegelijk los in stappen van een kwartslag en herhaal de vorige stap totdat de remblokken niet meer aanlopen.
    5. Zodra de remklauw correct is uitgelijnd en het wiel vrij tussen de remblokken kan draaien, draai dan beide remklauwbouten vast met 6-8 Nm.
  6. Plaats en bevestig de remleiding.
    • Bij de achterrem: Leid de remleiding tussen het frame en de buitenste kabelafdekking. Draai elke bout van de buitenste kabelafdekking vast, te beginnen met de bout die zich het dichtst bij de trapas bevindt. Zorg ervoor dat de randen van de buitenste kabelafdekking goed aansluiten op de onderbuis.
    • Bij de voorrem: Bevestig de remleiding aan de vorkklem.
  7. Sluit de remstekker aan. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.
  8. Installeer de "Twist Power Assist"-draaigreep weer als deze was verwijderd.
    1. Schuif de Twist Power Assist en de vulbus op het stuur. De vulbus moet op de juiste wijze tussen de Twist Power Assist en het handvat worden gemonteerd om de fiets veilig te laten werken. Draai de klembout van de Twist Power Assist vast m.b.v. een 3 mm-inbussleutel. Draai de bout vast met 3 Nm.

Een remhendel die tot tegen het handvat kan worden ingeknepen, kan ertoe leiden dat de rem de remblokken niet volledig of helemaal niet tegen de remschijf drukt, waardoor de rem niet goed of helemaal niet zal werken. Als een fiets niet kan remmen, loopt de berijder een hoog risico op ernstig letsel of overlijden. Zorg er altijd voor dat een remhendel niet tot tegen stuurhandvat kan worden ingeknepen. Zorg er ook altijd voor dat de remhendel tot ongeveer halverwege de slag tussen de ruststand en het handvat kan worden ingeknepen zodat de remblokken tegen de remschijf worden gedrukt.

2. Sluit de stekker van de Twist Power Assist aan. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.
  9. Monteer het handvat. Richt het handvat zo dat het smallere uiteinde naar het midden van de fiets wijst.
    • Breng een kleine hoeveelheid schoonmaakalcohol aan op het stuur. Draai en druk het handvat op zijn plaats en monteer de sluitdop. Zodra de schoonmaakalcohol is verdampt, mag het handvat niet gemakkelijk meer bewegen.
    • Bij lock-on-handvatten moet het handvat op het stuur worden geschoven en de bout met een 3 mm-inbussleutel worden vastgedraaid. Draai de bout vast met 3 Nm.
  10. Vervang de verwijderde kabelbinders. Bevestig de kabels met kabelbinders en knip de overtollige uiteinden af zodat ze vlak en glad zijn.
  11. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.