Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Gids voor het opladen van de accu

Volg de stappen in deze gids om te weten hoe je de accu moet opladen, balanceren en opslaan.

Externe Accu

Accu opladen - details

Waar opladen

Laad de accu altijd binnen, op een veilige en droge plek op, bij een temperatuur tussen 10 °C en 25 °C, en niet in direct zonlicht of in een vuile omgeving. Zet de fiets, accu en oplader zo neer dat je er niet over kunt struikelen en je ze niet kunt beschadigen.

Wanneer opladen

Een nieuwe accu zou bij levering zo’n 50% tot 75% opgeladen moeten zijn. Je kunt meteen met de fiets gaan rijden, zonder op te laden, zodra de fiets door een gerenommeerde fietsenmaker in elkaar gezet en veilig bevonden is. Na de eerste rit moet een nieuwe accu, van een nieuwe of tweedehands fiets, worden opgeladen volgens de oplaadprocedure zoals beschreven in de sectie Accu balanceren.

We raden je aan om de accu na elke rit weer volledig op te laden, zodat je altijd een volle accu hebt als je weer op je Rad e-bike stapt! De accu heeft geen geheugen, dus je kunt hem na elke rit opladen, zelfs als je alleen maar een blokje om fietst.

Hoe lang opladen

Het opladen van de accu van helemaal leeg naar helemaal vol duurt doorgaans 3 tot 7 uur. De oplaadtijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afgelegde afstand, rijeigenschappen, het terrein, laadvermogen en de leeftijd van de accu. Bekijk de onderstaande tabel voor meer details.

Afstand Oplaadtijd
 5 mi (8 km) 1 uur
 10 mi (16 km) 1.5 uur
 15 mi (24 km) 2.5 uur
 20 mi (32 km) 3.5 uur
 25 mi (40 km) 4.5 uur
 30 mi (48 km) 5.5 uur
 45 mi (72 km) 7 uur

Gebruik geen accu’s of opladers die niet rechtstreeks bij Rad Power Bikes zijn gekocht. Producten en onderdelen van derden zijn niet getest op veiligheid en compatibiliteit met onze fietsen en het gebruik van deze producten kan problemen veroorzaken, zoals materiële schade, het vervallen van de garantie en zelfs letsel of overlijden.

Accu opladen, stap voor stap

Volg de onderstaande stappen om te zien hoe je de accu oplaadt. Als je accu nieuw is, zorg er dan voor dat je de stappen in het gedeelte Accu balanceren volgt om de accy in topconditie te houden.

 1. Schakel de accu uit. Gebruik de sleutel om de sleutelcilinder naar de "Uit, vergrendeld" positie te draaien. Opmerking: De accu kan worden opgeladen wanneer deze op de fiets is vergrendeld maar ook ontgrendeld en los van de fiets.
  key_off_L_600-1.gif
 2. Open het rubberen klepje op de oplaadpoort en sluit de oplader aan op de oplaadpoort.
  plug_in.gif
 3. Sluit de oplader aan op een geschikt stopcontact. Wanneer de oplader op het stopcontact is aangesloten, gaan de lampjes branden om aan te geven dat de accu wordt opgeladen.
  charging_red.gif
 4. Laad de accu op maar niet langer dan 12 uur achter elkaar. Wanneer de accu volledig is opgeladen, wordt één van de LED-lampjes groen en één wordt rood (zie hieronder).

  Opmerking: De oplader is ontworpen om automatisch te stoppen met opladen wanneer de accu vol is, maar onnodige slijtage van de oplaadcomponenten kan optreden als de oplader langer dan 12 uur op de accu en een stroombron is aangesloten. Koppel de oplader zo snel mogelijk los zodra het groene lampje aangeeft dat de accu volledig is opgeladen, om onnodige slijtage van de oplaadcomponenten te voorkomen. 
  Charge light.png
 5. Maak de oplader los van de accu. Bewaar de oplader op een veilige plek voor het volgende gebruik.
 6. Maak de oplader los van de accu. Bewaar de oplader op een veilige plek voor het volgende gebruik.
  unplug.gif

De accu balanceren

Bij dit proces is het bedoeling dat je gaat fietsen en vervolgens de accu oplaadt na elke van je eerste drie ritten. Nadat je het proces van het balanceren van de accu hebt voltooid, laad je de accu normaal op wanneer dat nodig is; het proces van balanceren herhaal je alleen wanneer wij je dit aanraden. De accu moet worden gebalanceerd als een accu nieuw is, na een periode van langdurige opslag, als de actieradius merkbaar afneemt, op aanraden van Rad Power Bikes Productondersteuning, of maximaal één keer per maand.

Opmerking: Balanceer de accu niet vaker dan één keer per maand.

Accu balanceren, stap voor stap

Volg de onderstaande instructies om je accu te balanceren.

 1. Bekijk de stappen voor het opladen van de accu in het bovenstaande gedeelte om te zien hoe je de accu oplaadt.

  Opmerking: Laat een accu nooit onbeheerd achter tijdens het opladen.
 2. Maak je eerste rit. Rij op de fiets en gebruik gewoon de elektrische ondersteuning (de trapondersteuning of de twist power assist).

  Na je eerste rit: Laad je accu lang op, liefst 12 uur, maar niet langer dan 12 uur. Laad de accu ook op als je tijdens het rijden maar een kleine hoeveelheid stroom hebt gebruikt. De indicatielampjes van de oplader kunnen veranderen in groen en rood om aan te geven dat de accu vol is, maar houd de accu aangesloten en laad hem lang op, liefst 12 uur, maar niet langer dan 12 uur.
 3. Maak je tweede rit. Rij weer op de fiets en gebruik gewoon de elektrische ondersteuning (de trapondersteuning en de twist power assist).

  Na je tweede rit: Laad je accu weer lang op, liefst 12 uur (zelfs als de lichtjes op de oplader groen en rood worden). Laad de accu niet langer op dan 12 uur. Laad de accu ook op als je maar een klein beetje stroom hebt verbruikt tijdens het rijden.
 4. Maak je derde rit. Rij weer op de fiets en gebruik gewoon de elektrische ondersteuning (de trapondersteuning en de twist power assist).

  Na je derde rit: Laad je accu weer lang op, liefst 12 uur (zelfs als de lichtjes op de oplader groen en rood worden). Laad de accu niet langer op dan 12 uur. Laad de accu ook op als je maar een klein beetje stroom hebt verbruikt tijdens het rijden.
 5. Maak je vierde rit. Rij weer op de fiets en gebruik gewoon de elektrische ondersteuning (de trapondersteuning en de twist power assist).

  Na je vierde rit en daarna: Laad je accu na elke rit op door de stappen voor het opladen van de accu in de vorige sectie te volgen. Verwijder de oplader van de accu zodra je ziet dat de statuslampjes op de oplader groen en rood oplichten om aan te geven dat de accu volledig is opgeladen. Dit gebeurt meestal na 3 tot 7 uur opladen.

Kijk in de gebruikershandleiding voor meer informatie over het opladen en onderhouden van de accu, deze kun je HIER downloaden.

Laat een accu tijdens het opladen niet onbeheerd achter. Laad een accu nooit langer dan 12 uur per keer op. Het niet opvolgen van de beste manier voor het opladen van de accu kan leiden tot onnodige slijtage van de oplaadcomponenten, de accu en/of oplader, en kan leiden tot een slecht presterende of niet-functionerende accu in welk geval vervanging niet wordt gedekt door de garantie.

Half Geïntegreerde Accu

De volgende instructies zijn van toepassing op de half geïntegreerde accu's van de RadRover 6 Plus en RadCity 5 Plus. Aanvullende informatie over de half geïntegreerde accu vind je in het Helpcentrum-artikel "Half geïntegreerde accu V&A"

Gebruik geen accu of oplader die niet rechtstreeks door Rad Power Bikes is geleverd. Imitatieproducten of producten van derden zijn niet getest op veiligheid en compatibiliteit met onze fietsen en het gebruik van deze producten kan problemen veroorzaken, waaronder materiële schade, het vervallen van je garantie of ernstig/fataal letsel.

Geschatte oplaadtijden

De tijd die de oplader nodig heeft om de accu volledig op te laden, is afhankelijk van factoren zoals de afgelegde afstand, rijomstandigheden, terrein, belading en leeftijd van de accu. De tabel geeft een ruwe schatting van de oplaadtijd op basis van de gemiddeld afgelegde afstanden bij normaal gebruik.

Het kan langer duren voordat de accu is opgeladen als deze volledig leeg is, als hij nog helemaal nieuw is en na 3-5 jaar regelmatig gebruik. Als je accu niet normaal lijkt op te laden, het opladen langer duurt dan verwacht, of als je een aanzienlijk kleiner bereik ervaart, stop dan met het gebruik en neem contact op met de productondersteuning van Rad Power Bikes.

 Afstand Oplaadduur
 5 mi (8 km) 1 uur
 10 mi (16 km) 1.5 uur
 15 mi (24 km) 2.5 uur
 20 mi (32 km) 3.5 uur
 25 mi (40 km) 4.5 uur
 30 mi (48 km) 5.5 uur
 45 mi (72 km) 7 uur

Stappen voor het opladen van de accu

Laad de accu na elke rit op. Laad hem altijd weer volledig op, zodat je de volgende keer dat je wilt gaan fietsen de volledige actieradius kunt gebruiken.

Laad een lege accu zo snel mogelijk op. Als de accu volledig ontladen is, laad deze dan zo snel mogelijk op. Het bewaren van een lege (ontladen) accu kan leiden tot permanent verlies van rijbereik of een kortere levensduur van de accu.

Volg de onderstaande stappen om een half geïntegreerde accu op te laden.

 1. Zorg ervoor dat de fiets uit staat. Houd de aan/uit-knop op de UI-afstandsbediening ingedrukt, totdat het display uitschakelt. Gebruik desgewenst de sleutel om de accu te ontgrendelen en uit het fietsframe te verwijderen. De accu kan zowel gemonteerd op de fiets als los worden opgeladen.
  mceclip0.png
 2. Controleer de accu, de oplader en de elektrische kabels op beschadigingen. Als alles er goed uitziet, ga dan verder met de overige stappen. Als je beschadigingen ziet, laad je fiets dan niet op. Maak dan foto's en neem contact op met de productondersteuning van Rad Power Bikes.
 3. Sluit de oplader aan op de laadaansluiting van de accu. Plaats de oplader op een vlakke, veilige ondergrond met het oplaadstatuslampje naar boven gericht, open de rubberen afdekking op de laadaansluiting van de accu en sluit de gelijkstroom-oplaadstekker van de oplader (ronde stekker) aan op de oplaadpoort aan de zijkant van de accu.
  mceclip3.png
 4. Sluit de oplader aan op een stopcontact. Steek de voedingsstekker van de oplader (110/220 volt stekker) in het stopcontact. Het opladen zal dan beginnen en dit wordt aangegeven doordat het statuslampje van de oplader rood wordt.
    mceclip2.png   
  Nieuwere modellen van de oplader hebben een enkel lampje dat rood wordt wanneer deze op het lichtnet is aangesloten.
  mceclip0-1.png
 5. Koppel de oplader los. Als de accu volledig is opgeladen wordt het statuslampje op de oplader groen, waarna je de stekker van de oplader uit het stopcontact kunt trekken en vervolgens de stekker van de oplader uit de laadaansluiting van de accu kunt verwijderen; trek uitsluitend aan de stekkers en niet aan de kabels zelfs.

De oplader is ontworpen om automatisch te stoppen met opladen wanneer de accu volledig is opgeladen. We adviseren je echter om de accu zo snel mogelijk los te koppelen van de oplader zodra het opladen is voltooid. Zoals bij elk apparaat moet je de stekker van de oplader uit het stopcontact nemen, als je de oplader niet gebruikt om de accu op te laden. Dit voorkomt ook dat het rijbereik afneemt door onnodig opladen.

Accu balanceren

Je hoeft je half geïntegreerde accu niet te balanceren, tenzij Rad Power Bikes Productondersteuning dit aanbeveelt. De cellen van deze half geïntegreerde accu's blijven goed gebalanceerd onder normale gebruiksomstandigheden. Volg de instructies over gebruik, opladen en bewaren in de gebruikershandleiding en je accu zal uitstekende prestaties blijven leveren. 

Een accu langere tijd opslaan

Als je je fiets van Rad Power Bikes langer dan twee weken achter elkaar niet gebruikt, volg dan de onderstaande aanbevelingen om je accu in goede conditie te houden, zodat hij zo lang mogelijk meegaat.

 • Laad (of ontlaad) de accu tot hij ongeveer 75% opgeladen is.

  Schakel de accu uit, ofwel vergrendeld aan het frame, ofwel ontgrendeld en los van het frame, om hem op te slaan.

 • Bewaar de accu op een droge locatie binnen, met een gecontroleerd klimaat bij een temperatuur van tussen de 10° C – 25° C (50° F – 77° F).

 • Controleer de accu maandelijks en gebruik indien nodig de oplader van Rad Power Bikes om de accu weer tot 75% op te laden.

 • Voltooi het balanceringsproces uit de vorige sectie na een periode van langdurige opslag en vóór de eerste rit. Dit proces zorgt ervoor dat de cellen in de accu evenredig zijn opgeladen en zo efficiënt mogelijk werken.

Het niet juist opslaan van de accu kan leiden tot een beschadigde of niet-functionerende accu. Volg de bovenstaande instructies om een ​​dergelijk risico te verminderen. Voor accu’s die zijn beschadigd door onjuist gebruik, opladen of opslag, geldt dat vervanging niet onder de garantie valt. Voor een maximale levensduur en optimale prestaties is het belangrijk om de accu correct te gebruiken en opladen.

Kijk voor meer informatie over een maximale levensduur van je accu, dit artikel op onze Rad Power Bikes blog!

Klik HIER voor meer informatie over onze accu’s en klik HIER voor meer informatie over hoe je de accu verwijdert en de capaciteit checkt.

 • Was this article helpful?