RadWagon Gids voor vervangen van de kabelboom

De kabelboom bestaat uit diverse kabels die de diverse elektrische componenten op je e-bike met elkaar verbinden. Bij de RadWagon loopt de kabelboom vanaf de voorkant van de fiets door de onderbuis naar de regeleenheid bij de zitbuis.

De kabelboom kan vervangen worden als Rad Power Bikes Productondersteuning heeft vastgesteld dat deze beschadigd is of niet functioneert. De procedure omvat het loskoppelen van de stekkers, het verwijderen van de kabelboom uit de onderbuis, het vervangen door een nieuwe en het aansluiten van de stekkers.

Volg de onderstaande stappen om de kabelboom van je RadWagon zo nodig te vervangen. Deze gids gebruikt een RadWagon 3 (2019) als voorbeeld, maar de stappen zijn voor de meeste RadWagon-modellen dezelfde.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Je hebt nodig:

• Zijkniptang
  • Platte schroevendraaier
  • Touw (een twintigtal centimeters langer dan de lengte van de onderbuis)
  • Isolatietape
  • Een paar kabelbinders
  • De vervangende kabelboom van Rad Power Bikes

Oude kabelboom verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE-knop op de afstandsbediening van het LCD-display ingedrukt om de restspanning te ontladen.
    RadWagon turn off.png
  2. Koppel de stekkers aan de voorzijde van de fiets los.
    1. Knip de kabelbinders voor bevestiging van de kabels door.
      Snip zip ties.png
    2. Koppel de displaystekker los. Draai de zilverkleurige metalen huls los en trek de stekkerhelften recht zonder ze te draaien uit elkaar.
      RadWagon display.gif
    3. Koppel de overige stekkers los. Trek de beide stekkerhelften van de stekker los zonder ze te draaien.
  3. Lokaliseer de kabelboomstekker onder de accuhouder en koppel de stekker los.
    1. Volg de kabel van de kabelopening net onder de accuhouder naar de grote zwarte stekker.
    2. Knip de kabelbinders door om de stekker bereikbaar te maken.
    3. Koppel de kabelboomstekker los. Trek beide stekkerhelften van de stekker van elkaar zonder ze te draaien.
      RadWagon wiring harness.gif
  4. Gebruik een platte schroevendraaier en wip de rubberen doorvoertules voorzichtig uit de boven- en onderzijde van de onderbuis (aangegeven op onderstaande afbeelding).
  5. Bind het touw bij de onderkant van de onderbuis stevig vast aan het uiteinde van de kabelboomstekker. Plak het touw als extra zekerheid met tape vast aan de stekker. Het touw wordt gebruikt als hulp om de nieuwe kabelboom door de onderbuis te trekken.
    Insert string.png
  6. Steek de stekkerhelft in de onderste kabelopening van de onderbuis.
  7. Verwijder de kabelboom vanaf de bovenzijde uit de onderbuis en trek daarbij het touw door de onderbuis. Trek aan de bovenkant van de onderbuis voorzichtig de kabelboom volledig naar buiten en zorg ervoor dat het touw over de gehele lengte in de onderbuis blijft zitten. Het touw moet zowel uit de onderste als de bovenste kabelopening steken.
    String in downtube.gif
  8. Verplaats de bovenste doorvoertule van de oude kabelboom naar het touw.
  9. Maak de tape en het touw los van de stekker. Laat het touw in de onderbuis achter en laat beide uiteinden uit beide kabelopeningen hangen. Recycle de oude kabelboom overeenkomstig de lokaal geldende voorschriften.

Nieuwe kabelboom installeren

1. Pak de nieuwe kabelboom.
  2. Bind en tape het touw dat uit de bovenste kabelopening steekt, aan de zijde met de enkele stekker van de nieuwe kabelboom
  3. Steek de stekker voorzichtig door de doorvoertule en in de bovenste kabelopening van de onderbuis.
  4. Trek Bij de onderste kabelopening voorzichtig aan het touw om de kabelboom door de onderbuis te trekken, totdat de stekker uit de opening komt.
    New wiring harness.gif

Gebruik GEEN gereedschap (behalve het touw en de tape) om de stekker uit de onderste kabelopening te halen. Gereedschap zoals tangen, schroevendraaiers, enz. kunnen de stekkerpennen en stekkerhuizen gemakkelijk beschadigen, vooral als ze vanaf de onderste kabelopening naar boven in de onderbuis worden gestoken.

5. Sluit de stekkers van de kabelboom aan.
    1. Maak de tape en het touw los van de stekker.
    2. Steek de stekker door de doorvoertule.
    3. Sluit de stekker van de kabelboom aan. Pak beide helften van de stekker en controleer ze. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.
    4. Monteer de doorvoertule in de onderste kabelopening.
      Plug in harness.gif
  6. Trek bij de bovenste kabelopening voorzichtig aan de kabelboom om deze meer ruimte te geven en monteer de doorvoertule.
    cable slack.png
  7. Sluit de stekkers aan de voorzijde van de fiets aan.
    1. Sluit de displaystekker aan. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien. Draai vervolgens de zilverkleurige metalen huls vast om de stekkerverbinding te borgen.
      Connect display.gif
    2. Sluit de overige stekkers aan. Let voor de aansluitwijze op de inkepingen en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze in elkaar zonder ze te draaien.
  8. Vervang alle doorgeknipte kabelbinders en knip ze af zodat ze vlak en glad zijn.
    Trim zip ties.gif
  9. Draai het stuur naar links en rechts om er zeker van te zijn dat het voorwiel vrij kan draaien en dat de kabels voldoende ruimte hebben. Trek zo nodig de kabelboom voorzichtig iets verder uit de bovenste kabelopening van de onderbuis om meer ruimte te krijgen.
  10. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.