Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Gids voor vervangen van de crank

In het onwaarschijnlijke geval dat de cranks van je fiets beschadigd zijn of niet goed werken, kunnen ze worden vervangen door de onderstaande stappen te volgen.

Deze gids toont de vervanging van een crank bij een RadCity Step-Thru 2, maar de stappen zijn voor alle modellen dezelfde.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren en/of niet over het juiste gereedschap beschikt, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Je hebt nodig:

 • Een pedaalsleutel
 • Een 8 mm-inbussleutel
 • Poetspapier
 • Een cranktrekker voor standaard conisch-vierkante cranks
 • Fietsvet
 • Een momentsleutel met een 8 mm-inbusbit
 • Een vervangende crank van Rad Power Bikes

Pedaal verwijderen

 1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd MODE (of de aan/uit-knop) ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  Turn off.gif
 2. Bepaal welke crank moet worden vervangen.
 3. Demonteer het pedaal van de crank. Het pedaal wordt in een latere stap op de nieuwe crank gemonteerd.
  1. Rechter pedaal verwijderen:
   1. Draai aan de rechterkant van de fiets de pedaalsleutel linksom (naar de achterkant van de fiets) totdat het pedaal los is. Als het pedaal eenmaal los is, draai het pedaal dan verder met de hand uit de crank.
   2. Bewaar het pedaal voor hermontage.
  2. Linker pedaal verwijderen: 
   1. Draai aan de linkerkant van de fiets de pedaalsleutel rechtsom (naar de achterkant van de fiets) totdat het pedaal los is. Als het pedaal eenmaal los is, draai het pedaal dan verder met de hand uit de crank.
   2. Bewaar het pedaal voor hermontage.

    Ga verder met het volgende gedeelte om de crank te verwijderen.

Oude crank verwijderen

 1. Verwijder de crankbout. Laat zo nodig een vriend de fiets vasthouden en draai m.b.v. een 8 mm-inbussleutel de crankbout linksom los. Bewaar de bout voor hermontage.

  Rechter crank:
  Crank bolt.gif
  Linker crank:
  Left crank.gif
 2. Inspecteer en reinig de schroefdraad van de crank. Bekijk de inwendige schroefdraad van de crank en gebruik poetspapier om vuil en zand te verwijderen dat schade kan veroorzaken.
  Clean threads.gif
 3. Bereid de cranktrekker voor. Draai de binnenste bout (of pers) van de cranktrekker zover terug dat de punt zich onder de buitenste ring van het gereedschap bevindt.
  Crank tool.gif
 4. Draai de buitenste ring van het gereedschap voorzichtig met de hand rechtsom in de crank. De buitenste ring van de cranktrekker moet correct uitgelijnd zijn, zodat deze soepel in de crank draait. Wees voorzichtig dat je de ring er niet scheef indraait en de draad beschadigt.
  Crank puller.gif

  Zorg ervoor dat de buitenste ring ten minste vijf volledige slagen in de crank wordt gedraaid.Dit zorgt ervoor dat de schroefdraad van de crank en het gereedschap voldoende grip hebben. Het gebruik van de persbout van het gereedschap bij een onjuist gemonteerde ring, kan leiden tot onherstelbare schade aan de crank.

 5. Gebruik de cranktrekker om de crank van de trapas te trekken. Houd de crank tegen en druk op de handgreep van het gereedschap om de persbout tegen de trapas te draaien en de crank vervolgens los te persen. De persbout drukt de crank los (soms plotseling) van de trapas.
  Press tool.gif

  Wees voorzichtig en houd je vingers uit de buurt van de ruimte tussen de crank en het gereedschap om letsel te voorkomen. 

 6. Verwijder de crank. Leg bij het verwijderen van de rechter crank en het kettingblad, de ketting opzij.

  Rechter crank:
  Remove.gif
  Linker crank:
  Remove other crank.gif
 7. Verwijder de cranktrekker uit de crank door de buitenste ring linksom los te draaien.
  Remove crank puller.gif
 8. Inspecteer de crank en het conisch-vierkante pasvlak op de trapas. Nadat de crank is verwijderd, is het een goed moment om de crank en het conische, vierkante pasvlak van dichtbij te bekijken om er zeker van te zijn dat dit in goede staat verkeert. Het is onwaarschijnlijk dat er sporen van slijtage, afronding/vervorming of schade zullen zijn, maar als je iets opmerkt dat schade aan de crank kan veroorzaken nadat deze is geïnstalleerd, neem dan contact met ons op voor hulp. Recycle de crank overeenkomstig de lokale voorschriften.
  Inspect crank.gif
  Ga verder met het volgende gedeelte om de nieuwe crank te monteren.

Nieuwe crank monteren

 1. Pak de nieuwe crank en de crankbout.
 2. Houd de nieuwe crank in een stand 180° verzet t.o.v. de andere crank, zoals hieronder getoond, en druk de crank op het conisch-vierkante pasvlak.

  Rechter crank:

  Reinstall crank.gif
  Linker crank:
  Install left crank.gif
 3. Monteer de crankbout. Breng een kleine hoeveelheid fietsvet aan op de schroefdraad van de bout. Draai de bout voorzichtig met de hand in de crank.
  Thread bolt into crank.gif
 4. Draai de crankbout met aanhaalmoment vast. Gebruik een momentsleutel met een 8 mm-inbussleutel om de crankbout aan te halen tot 35 Nm.
  Torque the bolts.gif
 5. Leg de eventueel verwijderde ketting om. Druk de derailleur (of de kettingspanner) naar voren om de ketting ruimte te geven. Gebruik een stuk poetspapier (of het lange gedeelte van een inbussleutel) en leg de ketting om de tanden van het kettingblad.
  Chain.gif
 6. Test de ketting. Zet de fiets op de standaard zodat het achterwiel van de grond komt en draai de cranks rond om het achterwiel te laten draaien. Controleer of de ketting correct om het kettingblad is gelegd.
  Test chain.gif
  Ga verder met het volgende gedeelte om het pedaal te monteren.

Pedaal monteren

 1. Pak het pedaal. Als beide pedalen moeten worden gemonteerd, identificeer dan elk pedaal aan de hand van de sticker en de merktekens op de pedaalas. Het linker pedaal heeft groeven in de as. Het rechter pedaal heeft een gladde as. Monteer het pedaal op de juiste crank.
 2. Controleer of de schroefdraad in de crank schoon en droog is. Gebruik zo nodig een schone en droge papieren doek om de schroefdraad in de crank schoon te vegen. Vuil en zand kunnen tijdens montage of het gebruik tot schade leiden.
 3. Breng vet aan op de schroefdraad van de pedaalas.
  Grease pedals.gif
 4. Monteer het pedaal.
  1. Monteer het pedaal:
   1. Draai aan de rechter kant van de fiets voorzichtig het rechter pedaal met de hand rechtsom (naar de voorkant van de fiets) in de schroefdraad. Wees voorzichtig dat je het pedaal er niet scheef indraait en de draad beschadigt.
    Thread in right pedal.gif
  2. Linker pedaal monteren:
   1. Draai aan de linkerkant van de fiets voorzichtig het linker pedaal met de hand linksom (naar de voorkant van de fiets) in de schroefdraad. Wees voorzichtig dat je het pedaal er niet scheef indraait en de draad beschadigt.
    Thread in left pedal.gif
 5. Draai het pedaal zorgvuldig vast. Als het pedaal volledig in de crank is gedraaid, gebruik dan de pedaalsleutel om de pedalen vast te draaien met 35 Nm.
  Torque pedals.gif
 6. Plaats de accu weer en test de fiets volledig tijdens een proefrit.
 • Was this article helpful?