RadRunner Gids voor vervanging van de PAS-sensor voor de trapondersteuning

De PAS-sensor voor de trapondersteuning kan vervangen worden als Rad Power Bikes Productondersteuning heeft vastgesteld dat deze beschadigd is of niet functioneert. De onderstaande video en instructies tonen je (of je fietsenmaker) hoe je deze vervanging kunt uitvoeren.

Je hebt nodig:

• Zijkniptang,
  • 8 mm-inbussleutel,
  • Poetspapier,
  • Cranktrekker voor een conisch vierkante trapas,
  • Momentsleutel geschikt voor 35 Nm met een 8 mm-inbusbit,
  • Een vervangende kabelbinder, en
  • De vervangende PAS-sensor van Rad Power Bikes.

Crank verwijderen

1. Maak de fiets gereed voor onderhoud. Druk op de aan/uit-knop en gebruik de accusleutel om de slotcilinder op de accu naar de stand "uit en ontgrendeld" te draaien. Verwijder de sleutel en verwijder vervolgens de accu. Houd de aan/uit-knop even ingedrukt om de restspanning te ontladen.
  2. Koppel de stekker van de PAS-sensor los. Volg de kabel die uit de PAS-sensor (tussen de linker crank en de bracketpot) komt naar de stekker onder de accuhouder. Knip zo nodig de kabelbinder met een kniptang door. Trek de beide stekkerhelften van de stekker los zonder ze te draaien.
    PAS Sensor Connector1.png
  3. Verwijder de crank aan de linker zijde van de fiets:
    1. Draai de crankbout met een 8 mm-inbussleutel linksom los en verwijder de crankbout.
      Remove Left Crank.png
    2. Maak de schroefdraad in de crank schoon. Bekijk de inwendige schroefdraad van de crank en gebruik poetspapier om vuil en zand te verwijderen dat schade aan de schroefdraad kan veroorzaken.
      Clean Crank Arm Threads.png
    3. Bereid de cranktrekker voor. Draai de binnenste bout (of pers) van de cranktrekker zo ver terug dat de punt zich iets onder de buitenste schroefdraadring van het gereedschap bevindt. Dit zorgt ervoor dat de schroefdraad van het gereedschap volledig in de schroefdraad van de crank kan worden gedraaid (en dit niet wordt beperkt door het uitsteken van de binnenste bout).
      Prepare Crank Puller.png
    4. Draai de buitenste ring van het gereedschap voorzichtig met de hand rechtsom in de crank (ten minste vijf volledige slagen). Wees voorzichtig dat je de ring er niet scheef indraait en de draad beschadigt. De buitenste ring van de cranktrekker is correct geplaatst als deze soepel in de crank draait.
      Thread Crank Puller.png

Draai de buitenste ring zo ver mogelijk aan voordat de binnenste bout wordt aangedraaid. Dit garandeert dat het gereedschap zo veel mogelijk grip heeft op de crank en wordt onherstelbare beschadiging van de crank voorkomen.

1. Druk de crank van de trapas met de binnenste bout van de cranktrekker. Houd de crank tegen en druk op de handgreep van het gereedschap om de persbout tegen de trapas te draaien en de crank vervolgens los te persen. Verwijder de cranktrekker voorzichtig uit de crank.
    Press the crank off the bottom.png

Wees voorzichtig en houd je vingers uit de buurt van de ruimte tussen de crank en het gereedschap om letsel te voorkomen. De crank kan vrij plotseling loskomen van de trapas.

Nieuwe PAS-sensor installeren

1. Verwijder de PAS-sensor. Let op de stand van de PAS-sensor en trek deze recht van de trapas.
    PAS Sensor Orientation.png

2. Schuif de nieuwe PAS-sensor op de trapas. Let op de vertanding en zorg ervoor dat de PAS-sensor evenwijdig op de rand van de bracketpot aansluit.
    New PAS Sensor.png

3. Sluit de PAS-sensor aan. Sluit de stekker van de PAS-sensor aan en let daarbij voor de aansluitwijze op de inkeping en pennen (en externe pijlen) op de stekkerhelften en schuif ze recht in elkaar zonder ze te draaien.
    Plug in Connector.png

4. Druk de stekker tussen de regeleenheid en de achtervork.
  5. Bevestig de PAS-sensorkabel met een kabelbinder, zodat de kabel niet in contact kan komen met bewegende delen. Knip het overtollige deel van de kabelbinder af en zorg ervoor dat de snede vlak is en dat er geen scherpe punten zijn die de kabelmantel kunnen beschadigen.
    Snipped zip tie1.png

Crank weer monteren

1. Monteer de crank aan de linker zijde van de fiets weer:

Het is van cruciaal belang dat de crankbout correct wordt gemonteerd en wordt vastgedraaid met het aanbevolen aanhaalmoment van 35 Nm. Hierdoor blijft de fiets veilig en wordt de levensduur van de onderdelen verlengd. Het niet goed vastdraaien van de crankbouten (met minder of meer dan 35 Nm) kan leiden tot gevaarlijke situaties, schade aan de fiets en eigendommen en ernstig of fataal letsel.

1. Richt de crank zodat deze in het verlengde van de andere crank staat en de pedalen zich aan de tegenoverliggende zijden bevinden.
      Align the crank.png

2. Monteer de bout in de linker crank en draai de bout met een 8 mm-inbussleutel rechtsom vast.
      Install crank bolt.png

3. Draai de bout vast tot 35 Nm met een momentsleutel en een 8 mm-inbusbit.
      Torque to 35 Nm.png

2. Plaats de accu weer, test de fiets volledig en laat je werk controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.