Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

Gids voor het onderhouden van je fiets

Zoals bij elke fiets, hebben e-bikes regelmatig onderhoud nodig om er veilig en prettig mee te rijden.

Klik op een van de kopjes hieronder voor meer informatie over het onderhoud van e-bikes en bekijk HIER de gebruikershandleiding met onderhoudsaanbevelingen voor jouw model.

Routinematig onderhoud

Aanbevolen onderhoud

Hieronder vind je een lijst met regelmatig onderhoud waarmee je rekening moet houden als je een e-bike hebt:

 • De fiets inspecteren.
  • Wanneer: Voor elke rit
  • Hoe: Controleer de fietsonderdelen regelmatig en voor elke rit om te zien of ze goed zijn uitgelijnd, of de veiligheid in orde is en of alles goed werkt. Bekijk HIER het onderdeel Veiligheidschecklist vóór het rijden voor meer informatie
 • De fiets schoonmaken.
  • Wanneer: Als het nodig is
  • Hoe: De fiets mag alleen worden schoongemaakt met een vochtige doek en niet-bijtende biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen. Gebruik geen hogedrukreiniger of tuinslang om de fiets schoon te maken. Dit kan waterschade veroorzaken aan elektrische componenten en waardoor de garantie kan komen te vervallen. Zie het onderdeel Fiets en ketting reinigen hieronder voor meer informatie.
 • Onderhoudscontroles uitvoeren.
  • Wanneer: Eenmaal per jaar
  • Hoe: Raadpleeg een gerenommeerde fietsenmaker bij jou in de buurt
 • Remblokken vervangen.
  • Wanneer: Als het nodig is
  • Hoe: Let op eventuele veranderingen tijdens het remmen. E-bikes rijden met hogere snelheden en hebben meer voortstuwende kracht, o.a. vanwege het gewicht van de accu, dus remblokken slijten normaal gesproken sneller dan bij een traditionele niet-elektrische fiets. Controleer de remblokken regelmatig en vervang ze als ze versleten zijn. Klik HIER voor meer informatie over het vervangen van remblokken.
 • De lak inspecteren.
  • Wanneer: Als het nodig is
  • Hoe: Bekijk het frame goed en inspecteer de lak. Als de lak in het metaal is bekrast of afgebladderd, gebruik dan bijwerklak om roest te voorkomen. Als tijdelijke maatregel kan ook transparante nagellak worden gebruikt.

Bike Maintenance Schedule Chart.png

Let op slijtage van componenten, zoals scheuren, krassen of veranderingen in kleur of werking. Deze wijzigingen kunnen erop wijzen dat een onderdeel moet worden nagekeken of vervangen. Als de levensduur van een onderdeel wordt overschreden, kan dit onverwacht functieverlies veroorzaken, wat kan leiden tot schade, ernstig letsel of zelfs de dood.

Fiets en ketting reinigen

Maak je fiets regelmatig schoon om hem in goede staat te houden, zodat je er veilig op kunt fietsen, en voor een zo lang mogelijke levensduur van de fiets inclusief alle onderdelen. Regen, vuil, zout en vuil kunnen de ketting na verloop van tijd beschadigen maar als je de fiets en ketting regelmatig schoonmaakt, kun je er lang en met veel plezier op fietsen.

Lees ons artikel Drie handige tips om corrosie van je e-bike te voorkomen op The Scenic Route voor meer tips over het schoonmaken van je fiets.

Als je over het strand of vlak langs de zee rijdt, stel je je fiets bloot aan zout, dat zeer makkelijk corrosie kan veroorzaken waardoor elektrische en mechanische onderdelen kunnen beschadigen. Volg de aanbevolen reinigings- en onderhoudsprocedures om de levensduur van je fiets te verlengen wanneer je ergens fietst waar zout en vuil op je fiets kunnen neerslaan. Schade als gevolg van corrosie wordt niet gedekt door de garantie, dus besteed speciale zorg aan je fiets als je hem gebruik in de buurt van zout water.

De fiets afstellen

Om veilig en plezierige te blijven fietsen kan het na verloop van tijd nodig zijn je fiets af te stellen. Bekijk onze afstelgidsen hieronder om te zien hoe je je fiets in topconditie houdt, voor zo lang mogelijk plezier van je Rad e-bike!

De remmen afstellen

De derailleur afstellen 

De schokdempervork afstellen

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren door een gerenommeerde fietsenmaker.

 • Was this article helpful?