Skip to main content
Rad Power Bikes - Import (Aug2023)

Hoe kunnen we je helpen?

RadMission Gids voor verwijderen van het achterwiel

In deze gids wordt uitgelegd hoe je een achterwiel op een RadMission verwijdert en monteert.

Als je er niet zeker van bent dat je alle stappen met succes en veilig kunt uitvoeren, raden we je aan het werk te laten uitvoeren of controleren door een gerenommeerde fietsenmaker.

Benodigd gereedschap:

 • 4 mm-inbussleutel
 • 18 mm ring- of steeksleutel
 • Zijkniptang
 • Poetspapier
 • Momentsleutel (met een bereik van 6 Nm - 40 Nm)
 • Houten blokken (om het display te beschermen als de fiets ondersteboven wordt gezet)
 • Kabelbinders
 • Nitril handschoenen (eventueel)


*Opmerking: Onderdelen kunnen afwijken (type boutkop) en/of ander gereedschap vereisen. Gebruik passend en geschikt gereedschap voor de bouten. Zorg ervoor dat het gereedschap stevig in de boutkop wordt gedrukt en draai langzaam om beschadiging te voorkomen.

Volg de onderstaande instructies om het achterwiel te verwijderen en weer te monteren.

Verwijder het achterwiel

 1. Maak de fiets gereed voor de werkzaamheden.Schakel de fiets uit, verwijder de accu en houd de aan/uit-knop ingedrukt om de restspanning te ontladen.
 2. Kantel de fiets voorzichtig ondersteboven en laat de handvatten op blokken rusten om het display te beschermen.
  Flip the bike-1.jpg
 3. Koppel de stekker in de motorkabel los. Knip de kabelbinder op de motorkabel door. Trek de stekkerhelften recht uit elkaar.
  Unplug motor cable.jpg
 4. Verwijder de ketting van het voorste kettingblad: Bescherm met poetspapier de liggende achtervork om de lak op de achtervork te beschermen. Draai de rechter crank linksom totdat het pedaal naar voren staat. Pak de ketting vast met een tweede stuk poetspapier, trek de ketting omhoog en opzij en draai de crank linksom om de ketting te verwijderen. Wees voorzichtig om te voorkomen dat je vingers bekneld raken tussen het kettingblad en de ketting. Druk zo nodig de kettingspanner naar voren om de ketting meer ruimte te geven.
  Remove chain and rear wheel.jpg
 5. Verwijder de bout van de reactiearm en draai de moeren van de motoras iets los (niet verwijderen). Verwijder de reactiearmbout met een 4 mm-inbussleutel. Draai de asmoeren aan beide zijden van het wiel iets los met een 18 mm-steeksleutel.
  Remove torque arm bolt and loosen axle bolt.jpg
 6. Verwijder het wiel. Til het wiel omhoog uit de vorkpads, verwijder de ketting van het achtertandwiel.
 7. Voer het gewenste onderhoud uit. Na demontage van het wiel kan het worden verwisseld voor een nieuw wiel of kan een binnen- of buitenband worden vervangen, enz.

  Ga verder met het volgende gedeelte om het achterwiel te monteren.

Achterwiel monteren

 1. Houd het achterwiel zo dat de remschijf in de remklauw en de as in de vorkpads past.
  1. Richt de remschijf ten opzichte van de remklauw  zodat de remschijf makkelijk in de remklauw schuift. Voorkom afknelling van de motorkabel en raak de remschijf niet aan.
  2. Zet de as boven de vorkpads met de reactiearm aan de buitenzijde van het frame.
 2. Laat het wiel zakken en controleer of de as volledig op de beide vorkpads aansluit.
  Place wheel into position.jpg
 3. Monteer aan de zijde van de remschijf de bout van de reactiearm. Als er een spatbord is gemonteerd, monteer dan de bevestigingsbout van de spatbordbeugel in het montagegat op de reactiearm. Draai de bout met een 4 mm-inbussleutel vast. Draai de bout vast met 5 Nm.
  Rear fender mounting arm.jpg
 4. Draai de asmoeren met een 18 mm-sleutel gelijkmatig aan. Draai de moeren afwisselend gelijkmatig aan om ervoor te zorgen dat de as horizontaal en volledig in de vorkpads blijft zitten. Draai de moeren definitief vast. Draai de moeren vast met 40 Nm.

  Een onjuist gemonteerd voor- of achterwiel kan leiden tot verlies van controle over de fiets en ernstig of fataal letsel. Controleer na de montage en voor elke rit of beide wielen goed bevestigd zijn.

 5. Leg de ketting weer om het achterste tandwiel, lijn dan de ketting uit en draai de crank linksom om de ketting om het voorste kettingblad te leggen.
 6. Controleer of het (eventueel gemonteerde) spatbord gecentreerd is en nergens het wiel kan raken.
 7. Sluit de stekker in de motorkabel aan. Let op de inwendige uitsparing en de merktekens op de buitenzijde en sluit de stekkerhelften recht zonder ze te draaien op elkaar aan. Gebruik kabelbinders om de kabel vast te zetten uit de buurt van bewegende onderdelen. Knip het overtollige deel van de kabelbinders af zodat ze vlak en glad zijn.
  Connect motor cable.jpg
 8. Zet de fiets rechtop, plaats de accu terug en test de fiets volledig tijdens een proefrit. Ride Rad!
 • Was this article helpful?